آيت‌الله عبدالجليل جليلى كرمانشاهي یار دو امام
آيت‌الله عبدالجليل جليلى كرمانشاهي یار دو امام

قال رسول الله (ص) اذا مات العالم الفقیه ثلم فی الاسلام ثلمة لایسدها شیء آيت‌الله حاج شيخ عبدالجليل جليلى كرمانشاهي عالمی دیگر از یادگاران دوران ایثار و جهاد مخلصانه به دیار حق شتافت یار صدیق امام خمینی (ره) و امام موسی صدر خط امام ضمن تسلیت در گذشت این عالم نستوه و یار دیرین امام […]

قال رسول الله (ص) اذا مات العالم الفقیه ثلم فی الاسلام ثلمة لایسدها شیء

آيت‌الله حاج شيخ عبدالجليل جليلى كرمانشاهي عالمی دیگر از یادگاران دوران ایثار و جهاد مخلصانه به دیار حق شتافت یار صدیق امام خمینی (ره) و امام موسی صدر

خط امام ضمن تسلیت در گذشت این عالم نستوه و یار دیرین امام و انقلاب به شرحی اجمالی از زندگی پربار ایشان و خدمات مخلصانه وی به همراه معرفی کتاب (من و آقاموسی)مجموعه‌ای از خاطرات این عالم بزرگوار از امام موسی صدر می پردازد.

به گزارش خط امام، آیت الله عبدالجلیل جلیلی کرمانشاهی متولد سال 1302 و فرزند آیت الله حاج شیخ محمد هادی جلیلی است که پدر وی از روحانیان خوش نام و معروف کرمانشاه بود وی درس آموخته حوزه های علمیه قم و نجف و فارغ التحصیل رشته حقوق از دانشگاه تهران است. ایشان بعد از فوت پدرش به دستور آیت الله بروجردی به کرمانشاه رفت و حوزه علمیه آنجا را از طرف آیت الله بروجردی اداره کرد.آيت‌الله حاج شيخ عبدالجليل جليلى كرمانشاهي در آغاز حركت نهضت انقلاب اسلامي از سال 1340 شمسي همگام با امام خميني (ره) گام برداشت و از جمله مجتهدان واجد شرايطي بود كه فتوا بر سلامت و رعايت مقام مرجعيت امام (ره) را امضا نمود.وتنها مرجعی بود که طی سفري به تركيه با حضرت امام ملاقات كرد.

آيت‌الله حاج شيخ عبدالجليل جليلى كرمانشاهي در سال 1302 شمسي در كرمانشاه متولد شد. ايشان پس از گرفتن ليسانس حقوق از دانشگاه تهران، علوم قديمه را در شهر قم شروع نمود و ادبيات و سطوح عالي را نزد اساتيد بزرگ حوزه چون: آيت‌الله ميرزا محمد مجاهدي تبريزي و آيت‌الله سيد شهاب‌الدين مرعشي نجفي به پايان رساند. در فقه، در درس آيت‌الله العظمي حاج سيد حسين طباطبايي بروجردي و در اصول، در درس امام خميني (ره) حدود ده سال حاضر گشت و سپس براي تكميل تحصيلات و استفاده از اساتيد بزرگ نجف به عراق عزيمت نمود. وي حدود شش سال در بحث فقه آيت‌الله شيخ حسين حلّي و بحث اصول آيت‌الله ميرزا باقر زنجاني و آيت‌الله ميرزا حسين بروجردي حاضر گشت و از طرف علما و اساتيد بزرگ نجف به اخذ جواز اجتهاد نايل آمد. به امر مرجع تقليد وقت، آيت‌الله العظمي بروجردى، به سرپرستي حوزه علميه كرمانشاه منصوب و مدت 25 سال با اداره امور طلاب و تدريس آنان زحمات زيادي را متحمل گرديد. آثار علمي ايشان عبارتند از: 1. حاشيه استدلالي بر عروه‌‌الوثقي به نام تعليقه القصوي در دو جلد، 2. كتاب قضا و شهادت، 3. رساله‌اي در صلوه مسافر، 4. رساله‌اي در منجزات مريض. آثار خيريه ايشان عبارتند از: بناي مسجد والدش و تجديد بناي حسينيه (آيت‌الله جليلي)، تأسيس كتابخانه معظم در آن حسينيه و تشكيل مؤسسه خيريه و موقوفه پاساژ قصر و توسعه مسجد آيت‌الله بروجردى. آيت‌الله حاج شيخ عبدالجليل جليلى، پس از درگذشت پدر بزرگوارش، آيت‌الله حاج شيخ محمدهادي جليلي (1337شمسي) بزرگ‌ترين روحاني صاحب نفوذ كرمانشاه بود و به همين جهت در آغاز حركت نهضت اسلامي از سال 1340 شمسي همگام با امام خميني )ره) گام برداشت و از جمله مجتهدان واجد شرايطي بود كه فتوا بر سلامت و رعايت مقام مرجعيت امام (ره) را امضا نمود. طی سفري به تركيه با حضرت امام ملاقات كرد و هنگام عزيمت ايشان به پاريس، سردمداري مردم را در پيوستن به نهضت انقلاب اسلامي با توانايي تمام به عهده گرفت. مكاتبات و تلگراف‌هاي حضرت امام با ايشان در مجلدات مختلف و متعدد اسناد انقلاب اسلامي و مطبوعات آن زمان به تفصيل مندرج است. پس از ورود حضرت امام به ميهن، به حكم امام به تشكيل كميته انقلاب اسلامي پرداخت.

این دوران تا آغاز دفاع مقدس ادامه یافت. وی از جمله دوستان بسیار صمیمی امام موسی صدر است که در تهران و نجف نیز همراه امام بود. «من و آقاموسی» نام کتابی است که انتشارات مؤسسۀ فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر آن را در سال 1390 به کوشش حمیدقزوینی منتشر کرد، مجموعه‌ای از خاطرات این عالم بزرگوار از امام موسی صدر است که به همراه تصویر بخش‌هایی از مصاحبۀ گروه تاریخ شفاهی این مؤسسه با ایشان منتشر شده است.امام موسی صدر در نامه ای به آیت الله جلیلی نوشته است:

«برادر گرامی و سرور عزیز اجازه بده بزبان ایام دوستی و جوانی شعری برایت بنویسم

آنکه دائم هوس سوختن ما می کرد(که حتماً تو نبودی) کاش می آمد و از دور تماشا می کرد

سوختنی همه جانبه و دردناک که جسم و روح و قلب و عقل همه در سوز و گداز بود و الحمدالله الذی لا یحمد علی مکروه سواء

و در میان این طوفان آتش و خون و در برابر سیل سهمگین تیرهای ناروا یاد محبت ها و نوازش ها و واقع بینی ها وحق طلبی ها و حق گویی های جلیل عزیز دلنواز و مرهم زخمهاست.»

tsh0008-(18) tsh0008-(21) tsh0008-(73) tsh0008-(95) tsh0008-(111)