
خط امام : معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو گفت: کشور ما به هیچ کشوری صادرات آب ندارد در این زمینه موضوعاتی مطرح شده که از رودهای کرخه و کارون به کشورهای حوزه خلیج فارس آب صادر شود اما به دلایلی به ثمر نرسیده است.به گزارش خبرنگار ایلنا علیرضا دائمی معاون برنامه ریزی […]
وی افزود: محتوای اصلی اقتصاد مقاومتی اتکا به مردم است چرا که نقش مردم در برنامه ریزی سیاست گذاری، اجرا و نظارت مهم است و باعث میشود شکندگی اقتصاد کاهش یابد.
دائمی خاطر نشان کرد: بحث اقتصاد مقاومتی در علوم اقتصادی نیز مطرح شده و نقش گستردهای برای همکاری و مشارکت مردم در این زمینه مطرح شده است.
وی با بیان اینکه پایداری در اقتصاد مقاومتی نیز از دیگر محورهای تاثیرگذار این مقوله است تصریح کرد: پایداری در ارائه خدمات در زمینه صنعت آب و برق باید در اولویت قرار گیرد و در این زمینه باید برای دهههای آینده برنامه ریزی کنیم.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو تصریح کرد: در صنعت آب وبرق اقدامات موقت نمیتواند منجر به دست یابی به اقتصاد مقاومتی شود چرا که ممکن است در این طرحهای ناپایدار بعد از چند سال به قوانین وضع شده توجه نکرده و اجرایی نشود.
وی اتکا به بهره وری را از دیگر محورهای اقتصاد مقاومتی برشمرد و توضیح داد: ما در کشور در برههای از زمان توسعه اقتصادی داشته و وظیفه داشتیم با شتاب زیر ساختهایی داشته باشیم به طوری که در حال حاضر در تولید برق در رده چهارم قرار داریم و سیصد و هشتاد سد بلند در کشور ساختهایم ضمن اینکه در کشورهای همسایه نیز خدمات زیادی انجام دادهایم که از جمله آنها ۴۵ طرح بزرگ در ۴۰ کشور دنیاست بنابراین توسعه خوب عمل کردهایم ولی در بهره وری و استفاده از منابع به خوبی عمل نکردهایم.
دائمی ادامه داد : در حال حاضر دوره توسعه تمام شده است، و اکنون تمام مردم جامعه نیاز به آب و برق پایدار دارند و اکنون زمان ارتقای بهره وری و مصرف صحیح است.
وی دانش بنیان بودن سیاستها، اقدامات و تصمیمات را از دیگر محورهای اقتصاد مقاومتی عنوان کرد، و گفت: تصمیمات اگر بر مبنای علمی نباشد. موفق نخواهد بود.
معاون برنامه ریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو از عدالت اجتماعی به عنوان دیگر محور اقتصاد مقاومتی یاد کرد و گفت: دراقداماتی که انجام میدهیم باید منابع به صورت عادلانه به همه مردم برسد بنابر این تلاش میکنیم که در شهرها روستاها و مناطق مرزی عدالت رعایت شود اگر چه توازن منطقهای نداریم.
وی همچنین گفت: با توجه به رشد اقتصادی فزاینده ما بایدبه صورت اجتناب ناپذیر ۵۰۰۰ مگاوات نیروگاه جدید وارد مدار کنیم و همچنین موظفیم آب شرب شهر و روستا و آب مصرفی کشاورزی را متناسب با رشد جمعیت و سطح زندگی مردم فراهم کنیم.
دائمی خاطر نشان کرد: در وزارت نیرو کارهای خوبی در راستای اجرایی شدن سیاست اقتصاد مقاومتی انجام دادهایم که به طوری که صنعت برق را در یک راهبرد تعریف کرده که وارد مدار شدن ۵۰۰۰ مگاوات برق تا سال ۹۷ یا کاهش تلفات و در بخش آب نیز احصاء سیاستهای اقتصاد مقاومتی از جمله آنهاست.
وی افزود: در وزارت نیرو سیاستها، راهبردها و برنامهها را تعریف کردهایم و در سال ۹۳ تلاش میکنیم تمام برنامههای اقتصاد مقاومتی و بودجه ۹۳ منتطبق بر این چهار چوب باشد و با نگاه جامع و یکپارچه بتوانیم طرحها را مدیریت و انجام دهیم.
وی در ادامه به بحث قانون بودجه ۹۳ اشاره و اظهار داشت: بودجه ۹۳ و آئین نامهها قبل از پایان سال تصویب و به وزارتخانه ابلاغ شد و در قانون بودجه ظرفیت خوبی برای وزارت نیرو دیده شده که ا گر در منابع اعتباری و تبصرهها درست عمل کنیم میتوانیم موفق باشیم.
دائمی با اشاره به اینکه بخش خصوصی و بهره وری چه در قالب تبضره ۲۱ که مربوط به هدفمندی یارانه هاست ظرفیت و منابع خوبی دیده شده توضیح داد: در حال حاضر شرایط فراهم است که بتوانیم از ظرفیتها استفاده کرده و به اهداف خود دست یابیم.
وی ادامه داد: در قانون بودجه ظرفیت خوبی برای توسعه برق دیده شده و منابع مختلفی در اختیار قرار دارد تا بتوانیم با کمک بخش خصوصی طی دو سال طرفیت نیروگاهها را افزایش دهیم واز سیکل ترکیبی استفاده کنیم ضمن اینکه امکان تهاتر نیز دیده شده به طوری که میتوانیم اقدام به واگذاری نیروگاههای قدیمی کرده و از منابع حاصل برای ساخت نیروگاه جدید استفاده کنیم و همچنین استفاده از فاینانس و منابع اوراق مشارکت پیش بینی شده است.
معاون وزیر نیرو ادامه داد: برای طرحهای ویژه و آبهایی که از کشور خارج و وارد دریا میشود نیز منابعی در نظر گرفته شده است.
وی اظهار داشت: تا سال ۹۷ پیش بینی شده که ساختار اقتصاد آب و برق کشور تکمیل شده آب و برق به صورت کالای اقتصادی تعریف شود و بتوانیم در بخش برق صد درصد از ظرفیت بخش خصوصی استفاده کنیم در حالی که این میزان در حال حاضر در بخش برق ۵۰ درصد و در بخش آب محدود به آب شیرین کنها است بنابراین باید تلاش کنیم که اقتصاد از تعادل کامل برخوردار شده وبه شعار اقتصاد مقاومتی یعنی استفاده از پتانسیل بخش خصوصی دست یابیم.
دائمی با بیان اینکه تعداد طرحهای وزارت نیرو فراتر از ظرفیت منابع مالی آن است اظهار داشت: ما در حال حاضر ۸۵۰ طرح در در وزارت خانه داریم، که ظرفیت اقتصادی پاسخگوی این حجم نیست بنابراین اولویت بندی کردیم که طرحهایی که پیشرفت بالای ۷۰ درصد داشته و رو به اتمام است را تکمیل کنیم و در اختیار مردم قرار دهیم.
وی در خصوص برنامههای وزارت خانه برای دریاچه ارومیه نیز گفت: در بودجه ۹۳ ا عتبار جدیدی در این زمینه در نظر کرفته نشده است. اما منابعی برای تکمیل مطالعات و انتقال آب در نظر گرفته شده امّا دریا چه ارومیه بیش از اعتبار نیاز به عزم ملی دارد که این امر بدون مشارکت مردم تحقق نمییابد.
وی در خصوص برنامههای سد سازی در کشور نیز توضیح داد: سد سازی اقدامی است که نه موافق دار د و نه مخالف اما در یک دورهای به صورت شتاب زده تعدادی سد ساخته شده که بر مبنای اصول نبوده و باعث شد اثرات منفی را به منابع طبیعی وارد کند لذا در هر حال حاضر باید مدیریت سدها به گونهای باشد که ضایعات زیست محیطی را به حداقل برسا نیم.
معاون وزیر نیرو در پاسخ به سوال خبرنگار ایلنا مبنی بر اینکه آیا با توجه به واقع شدن در بحران آب در کشور صادرات آب داریم یا خیر اظهار داشت: کشور ما به هیچ کشوری صادرات آب ندارد در این زمینه موضوعاتی مطرح شده که از رودهای کرخه و کارون به کشورهای حوزه خلیج فارس آب صادر شود اما به دلایلی به ثمر نرسیده است.
وی ادامه داد : اکنون نیز برنامه کلانی برای صادرات آب نداریم اما اگر کشورهای حاشیه خلیج فارس راغب باشند ما میتوانیم فقط برای مصارف شرب و در صورتی که قیمت خوب پیشنهاد شود صادرات آب به این کشورها انجام دهیم ضمن اینکه در قانون نیز موظف به انجام این کار هستیم.
دائمی معاون برنامهریزی و امور اقتصادی وزارت نیرو در خصوص واردات آب نیز گفت: بحث واردات آب در بلند مدت مطرح است در این خصوص مذاکراتی با کشورهای شمالی همسایه داشتهایم.
معاون وزیر نیرو ادامه داد: واردات آب در میان مدت هم مطرح نیست و حداقل زمان برای اجرای این طرح سه سال است.
وی بابیان اینکه در این خصوص با کشورهای ارمنستان، تاجیکستان و افغانستان مذاکراتی داشتیم اظهار داشت: با نتیجه بخش بودن این مذاکرات در قالب پروتکل و چیزی فراتر از سهمیهها واردات آب خواهیم داشت.
دائمی در ادامه افزود: اجرای این طرحهای بسیار پرهزینه است و باید برنامه ریزیهای دقیقی دراین خصوص صورت بگیرد و تاکنون قرار داد و پروتکلی در این زمینه به امضا نرسیده است.
وی با بیان اینکه تغییر قیمت آب و برق فعلا در برنامه نیست، اظهار داشت: چون قیمت آب و برق در اواخر سال ۹۲ افزایش یافت، قیمت آب و برق در سال ۹۳ تغییر نخواهد کرد.
معاون وزیر نیرو ادامه داد: پیشبینی میکنم که در ۶ ماهه اول امسال نیز تعرفه آب و برق تغییر نکند، بنابراین باید برای بررسی تغییرات قیمت آب و برق منتظر مشخص شدن وضعیت اقتصادی و نرخ تورم بمانیم.
وی با بیان اینکه ۴ نیروگاه آماده واگذاری به بخش خصوصی است گفت: واگذاری نیروگاهها به بخش خصوصی در قانون دیده شده است و تلاش وزارت نیرو این است که در سال ۹۳ واگذاری نیروها را شفاف و با رعایت تمام جوانب انجام دهد.