خط امام : خاستگاه این میوه، اقلیم گرمسیری ساوه است و تنها درختی است که هیچ ماده شیمیایی را نمی پذیرد و هر نوع سمی انار را از بین می برد از این رو بصورت ارگانیک تولید می شود. هم اکنون سالانه بیش از 140 هزار تن انار در این شهرستان تولید و جدای از […]

خط امام : خاستگاه این میوه، اقلیم گرمسیری ساوه است و تنها درختی است که هیچ ماده شیمیایی را نمی پذیرد و هر نوع سمی انار را از بین می برد از این رو بصورت ارگانیک تولید می شود.

هم اکنون سالانه بیش از 140 هزار تن انار در این شهرستان تولید و جدای از تامین نیاز بازار کشور به اقصی نقاط جهان نیز ارسال می شود.

برخی از بانوان پس از انار چینی، انارها را دانه کرده و در دیگ می جوشانند و رب غلیظ و خوش طعم و پرخاصیتی می پزند.

سال ها از زمانی که رنگ پوست انار، گل های قالی را رنگین می کرد، می گذرد رنگی که با ثبات و درخشان بود و با گذشت زمان و پاخوردن قالی از شفافیت آن کم نمی شد.

یوسف خانی، ملس تبریزی و ملس ترش ساوه؛ از مهم ترین انواع انار شناسایی شده در باغ های این شهرستان هستند و ساوه با 9 هزار هکتار باغ انار بارده ، بیشترین سطح زیر کشت انار کشور را به خود اختصاص داده است.

یکی از باغداران انار ساوه می گوید: کم آبی و نبود پایانه صادرات مهم ترین مشکل باغداران این خطه است که مسوولان باید برای رفع آن چاره اندیشی کنند.

‘اکبر فضلی’ با بیان این که ساوه خاستگاه تولید انار مرغوب کشور است، افزود: کمبود آب باعث کاهش کیفیت و کمیت این محصول تولیدی خواهد شد.

وی اظهار کرد: نبود پایانه صادرات در این شهرستان از دیگر مشکلات باغداران انار ساوه است که راه اندازی آن جدای از جلوگیری از فساد این میوه، سود بیشتری را نصیب باغدار می کند.

مدیرعامل تعاونی باغداران انار ساوه نیز نبود پایانه صادرات انار را از مشکلات باغداران انار این شهرستان دانست و گفت: توسعه صادرات و معرفی انار این شهرستان به جهان در گروی راه اندازی این پایانه است.

‘علیرضا گهرباری’ افزود: زمین پایانه صادراتی محصولات کشاورزی ساوه با محوریت انار در 20 هکتار مساحت مشخص شده است.

وی اظهار کرد: این پایانه شامل سالن اداری، سردخانه نگهداری میوه، خط سورتینگ، بسته بندی و حمل و نقل داخلی و خارجی خواهد بود.

وی با اشاره به این که تاکنون مجوز احداث این پایانه از سازمان صنعت، معدن و تجارت اخذ نشده اظهار کرد: دریافت مجوز منوط به ساخت و پیشرفت بخشی از آن است که بدلیل اختصاص نیافتن تسهیلات بانکی در این خصوص اقدامی صورت نگرفته است.

وی بیان کرد: زمین این پایانه در قالب قرداد اجاره پنج ساله قابل تمدید با این تعاونی واگذار شده است.

گهرباری گفت: از دیگر سو این زمین سند ندارد تا بتوان از طریق صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی تسهیلات بانکی برای ساخت آن دریافت کرد.

وی با بیان این که برای راه اندازی این پایانه 160 میلیارد ریال اعتبار پیش بینی شده است، بیان کرد: سند زمانی برای زمین مورد نظر صادر می شود که بخشی از کار پیش رفته باشد.

وی افزود: برای رفع موانع پیش روی احداث این پایانه، رایزنی با مسوولان محلی و استانی در حال انجام است.

مدیر جهاد کشاورزی ساوه نیز گفت: هم اکنون 9 هزار هکتار باغ انار بارده در این شهرستان وجود دارد که سالانه حدود 140 هزار تن محصول از آنها به دست می آید.

‘حسن شریفی’ افزود: نداشتن هماهنگی و انسجام میان باغداران و بازار مناسب محصول از مهم ترین مشکلات این قشر از جامعه است.

وی اظهار کرد: برخی از افراد دلال با عنوان باغدار و برای کسب سود بیشتر، انار این شهرستان را با سایر انارهای تولید اقصی نقاط کشور مخلوط می کنند که این امر تاثیر بسزایی در کاهش کیفیت انار دارد.

وی با بیان اینکه نبود پایانه صادرات محصولات کشاورزی از دیگر مشکلات باغداران ساوه است، گفت: احداث این پایانه از مصوبات دور اول سفر هیات دولت به استان مرکزی بود.

شریفی گفت: زمین احداث این پایانه در مساحت 20 هکتار در ابتدای جاده ساوه – همدان سه سال گذشته به تعاونی باغداران انار ساوه واگذار شد.

وی با بیان اینکه در حال رایزنی با مسوولان مربوطه برای اخذ مجوز هستیم، افزود: با راه اندازی این پایانه زمینه صادرات محصولات کشاورزی در این شهرستان فراهم می شود.

وی بیان کرد: بر اثر برداشت های بی رویه آب و خشکسالی های پی در پی، این شهرستان با کمبود جدی آب کشاورزی مواجه است که مقابله با آن در گرو استفاده از روش های نوین آبیاری و انتقال آب از سرشاخه های دز است.

مدیر جهاد کشاورزی ساوه گفت: تاکنون شش هزار هکتار از باغ های ساوه به آبیاری نوین مجهز شده و شش هزار هکتار در اولویت قرار دارد که دو هزار هکتار آن امسال اجرا خواهد شد.

وی با بیان اینکه سالانه بیش از 600 هزار اصله نهال انار و زیتون در این شهرستان تولید می شود، اظهار کرد: نهال های تولیدی، قابلیت انتقال در هر فصل از سال به سایر مناطق کشور برای کشت را دارند.

وی بیان کرد: امسال 300 هزار اصله نهال انار به اقصی نقاط کشور مانند گرگان، خراسان شمالی، اصفهان، قم و زنجان ارسال شده است.

شریفی ارقام نهال های انار تولیدی را یوسف خانی، تبریزی، آلک و مرغوب ملس ممتاز ساوه ذکر کرد و گفت: استقبال از نهال انار ملس ممتاز ساوه نسبت به سایر ارقام بیشتر است.

معاون فنی جهاد کشاورزی ساوه نیز گفت: این شهرستان تولید کننده بهترین و مرغوبترین انار در کشور محسوب می شود و از هر هکتار باغ انار ساوه به طور میانگین 15 تن محصول برداشت می شود.

‘محمود رضا خلیلی’ افزود: ماندگاری در انبار، کمبود آفات، خوش رنگی دانه و پوست از ویژگی های بارز انار این شهرستان است.

نماینده مردم شهرستان های ساوه و زرندیه در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: راه اندازی پایانه صادرات محصولات کشاورزی با محوریت انار در ساوه نیازمند مدیریت جهادی است.

‘شهلا میرگلوبیات’ افزود: راه اندازی این پایانه صادرات با همکاری و همدلی دلسوزانه مسوولان امکان پذیر است که اجرای آن جدای از حفظ کیفیت انواع محصول، نقش بسزایی در صادرات و اشتغالزایی دارد.

وی با اشاره به این که سالانه بیش از 140 هزار تن انار در ساوه تولید می شود، بیان کرد: از این میزان 60 تن آن زمینه صادرات دارد.

میرگلوبیات ادامه داد: نبود زیر ساخت های مناسب در این شهرستان باعث شده است تا به طور کامل از ظرفیت های این محصول بهره برداری نشود.

وی بیان کرد: ایجاد زیرساخت های تخصصی برای تسهیل امر صادرات محصولات کشاورزی در این شهرستان و متمرکز کردن خدمات صادراتی و کاهش هزینه های صادرکنندگان ضروری است.

میرگلوبیات گفت: احداث پایانه صادرات محصول های کشاورزی در این شهرستان می تواند نقش بسزایی در توسعه اقتصاد و شکوفایی آن داشته باشد.

وی اظهار کرد: مرکز کنونی تحقیقات انار ساوه با 50 سال قدمت از کمترین امکانات برخوردار است که باید برای ارتقای آن به پژوهشگاه چاره اندیشی شود.

Irna.ir