“تلخ و شیرین” تحولات فلسطین در سال2014 / سال 2015 بازسازی غزه یا طولانی تر شدن انتظار؟
“تلخ و شیرین” تحولات فلسطین در سال2014 / سال 2015 بازسازی غزه یا طولانی تر شدن انتظار؟

خط امام : شهروندان فلسطینی سال 2014 را با تمام درد و رنج ها، افتخار به عملکرد چشمگیر مقاومت در جنگ 51 روزه و شادی و سرور ناشی از پیروزی غرور آفرین در این نبرد پشت سر گذاشتند. به گزارش پايگاه اطلاع رساني خط امام ، در این سال به رغم تمامی درد و رنج […]

خط امام : شهروندان فلسطینی سال 2014 را با تمام درد و رنج ها، افتخار به عملکرد چشمگیر مقاومت در جنگ 51 روزه و شادی و سرور ناشی از پیروزی غرور آفرین در این نبرد پشت سر گذاشتند.

به گزارش پايگاه اطلاع رساني خط امام ، در این سال به رغم تمامی درد و رنج های ناشی از تجاوزات رژیم صهیونیستی، پایداری و تاکید فلسطینیان بر حقوق و اصول خود باعث شد که پایگاه مردمی گسترده ای برای مقاومت شکل بگیرد و از همین رو، مرکز اطلاع رسانی فلسطین در این گزارش اجمالی کارنامه مهمترین حوادث و تحولات سال 2014 را در فلسطين اشغالي مورد بررسی قرار داده است …

1 – پیروزی مقاومت در غزه

بر اساس نتایج نظرسنجی شبکه ماهواره ای الجزیره قطر، پیروزی مقاومت فلسطین در جریان تجاوز اخیر رژیم صهیونیستی به نوار غزه بهترین حادثه سال 2014 و در مقابل، تبرئه حسنی مبارک دیکتاتور سابق مصر از اتهامات وارده در زمینه دست داشتن در کشتار انقلابیون بدترین اتفاق این سال معرفی شد.

از سوی دیگر، نتایج پژوهش دکتر اسامه اشقر از نمایندگان پارلمان فلسطین نشان داد که جامعه فلسطینی مقاومت را بهترین گزینه راهبردی برای حل منازعه فلسطین دانسته بودند و این نشانگر وحدت و یکپارچگی فلسطینیان در حمایت از مقاومت است که به نوبه خود روحیه بالای فلسطینیان و گذر آنها از مرحله یاس و بدبینی را نشان می دهد.

2 – توسعه مقاومت در 2014 و تغییر معادله قدرت

عملکرد پیشرفته مقاومت در نوار غزه و توسعه چشمگیر آن از لحاظ تسلیحاتی و تنوع تاکتیکی یکی از مهمترین ویژگی های سال 2014 بود و این مساله به وضوح در جریان نبرد “العصف الماکول” نمایان شد.

یوسف شرقاوی کارشناس مسائل امنیتی و نظامی فلسطین در گفتگو با مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطر نشان کرد که عملکرد مقاومت و پیشرفت های آن مهمترین ویژگی سال 2014 بود که در جریان جنگ اخیر غزه به چشم می خورد؛ به طوری که مقاومت در جریان این نبرد از تاکتیک های نظامی مختلف و سلاح های پیشرفته تری استفاده کرد. وی با تاکید بر اینکه مقاومت به نوعی در این جنگ “توازن وحشت” ایجاد کرد و توانست کاری را که ارتش های عربی در گذشته نتوانسته بودند بکنند، انجام دهد، خاطر نشان کرد که مقاومت در جریان نبرد العصف الماکول بارها به دشمن “پاتک” زد؛ هر چند که از لحاظ قدرت نظامی در سطح برابری با دشمن تا بن دندان مسلح قرار نداشت.

کارشناسان و ناظران پیشرفت های گردان های قسام در ساخت موشک ها را از مرحله ساخت موشک های کوچک و با قدرت تخریب محدود در آغاز انتفاضه اقصی تا ساخت موشک های با برد نزدیک به 160 کیلومتر در جریان جنگ 51 روزه غزه دنبال کرده اند و با اذعان به این پیشرفت ها اعلام می کنند که مقاومت در جریان نبرد العصف الماکول توانست بیش از 4500 موشک به سمت اهداف صهیونیستی شلیک کند.

ناجی بطه پژوهشگر مسائل صهیونیستی با اشاره به پیشرفت های غرور آفرین مقاومت در سال 2014 تصریح کرد که تداوم پیشرفت های نظامی مقاومت که نمونه هایی از آنرا در جریان مانور نظامی قسام در بیست و هفتمین سالروز تاسیس حماس شاهد بودیم، در کنار آزمایش های موشکی جدید و برخی عملیات های تک تیراندازان مقاومت؛ همگی پیام های واضحی به رژیم صهیونیستی دارند و نشان می دهند که مقاومت آمادگی خود را حفظ کرده است و با تلاش های شبانه روزی خود سعی در توسعه آن دارد.

یکی دیگر از ابعاد مختلف پیشرفت های مقاومت را می توان ساخت هواپیماهای بدون خلبان و وارد کردن کماندوهای نیروی دریایی به عرصه جنگ برای اولین بار دانست؛ به طوری که قسام در جریان جنگ 51 روزه برای اولین بار از موفقیت مهندسان نظامی خود در ساخت هواپیماهای بدون خلبان (پهباد) با نام “ابابیل 1” و تولید 3 نمونه از آنها خبر داد. ایاد قرا نویسنده و تحلیلگر مسائل سیاسی فلسطین خاطر نشان کرد که استفاده از این پهبادها، در کنار رونمایی از کماندوهای دریایی موسوم به “قورباغه های بشری” نشانگر پیشرفت قابل ملاحظه گردان های قسام است.

از دیگر ابعاد پیشرفت های نظامی گردان های قسام می توان به پیشرفت های آن در جنگ سایبری اشاره کرد؛ به طوری که این گردان ها توانستند حساب های مقامات صهیونیستی را هک کرده و وارد پایگاه های اینترنتی مهم صهیونیستی شوند و همچنین پیام های تلفنی برای دهها هزار نظامی صهیونیستی ارسال کنند. از سوی دیگر، تونل های زیرزمینی نیز یکی از مهمترین شیوه های قسام برای نفوذ به پشت خطوط دشمن و به اسارت گرفتن نظامیان ارتش صهیونیستی بود.

3 – احیای مقاومت در کرانه باختری

پس از آنکه رژیم صهیونیستی در سال 2013 با افتخار اعلام کرد که در نتیجه همکاری های امنیتی تشکیلات خودگردان با این رژیم، شمار نظامیان و شهرک نشینان کشته شده صهیونیست در کرانه باختری نزدیک به صفر است، ناگهان در نیمه دوم سال 2014 موجی از عملیات های مقاومتی که بیشتر جنبه فردی داشتند، در کرانه باختری و به ویژه در قدس و الخلیل به راه افتاد.

نقطه آغاز این عملیات ها، گروگان گیری و به هلاکت رساندن سه شهرک نشین صهیونیست در الخلیل بود که ارتش صهیونیستی پس از تلاش های بی نتیجه سه هفته ای، بالاخره اجساد آنها را پیدا کرد و همین مساله را بهانه ای برای حمله به غزه قرار داد و از سوی دیگر، صدها نفر از فعالان فلسطینی و نمایندگان پارلمان را بازداشت کرد و در نهایت نیز دو مبارز قسامی به نام های “مروان قواسمی” و “عامر ابو عیشه” را به اتهام دست داشتن در این عملیات به شهادت رساند.

در بحبوحه همین حوادث، شهرک نشینان صهیونیست دست به جنایت فجیعی زدند و پس از ربودن یک جوان فلسطینی به نام “محمد ابو خضیر” از شهر اشغالی قدس، وی را زنده زنده آتش زدند. مدتی بعد نیز “معتز حجازی” از مبارزان فلسطینی، خاخام تندروی صهیونیستی به نام “یهودا گلیک” را به خاطر درخواست های مکرر وی از صهیونیست ها برای حمله به مسجد الاقصی ترور کرد. در تاریخ 18/11/2014 هم در عملیاتی مشابه، دو جوان فلسطینی به نام های شهید غسان و عدی ابو جمل به یک معبد یهودی حمله کرده و 4 خاخام بزرگ صهیونیستی و یک عنصر پلیس را به هلاکت رسانده و دهها نفر دیگر را زخمی کردند.

اما شکل دیگری از عملیات های مقاومتی که در سال 2014 به شدت گسترش یافت، زیر گرفتن صهیونیست ها با خودرو و دیگر وسایل موتوری بود؛ به طوری که در تاریخ 4/8/2014 یک جوان فلسطینی با تراکتور به سمت یک اتوبوس صهیونیستی حمله کرد و در اثر برخورد آنها دست کم یک صهیونیست کشته و 4 نفر دیگر زخمی شدند. عملیات بعدی در این راستا، اقدام عبد الرحمن شلودی در تاریخ 23 اکتبر بود که با خودرو تعدادی از شهرک نشینان صهیونیست را در نزدیکی ایستگاه متروی قدس زیر گرفت و باعث هلاکت 2 صهیونیست و زخمی شدن 8 نفر دیگر شد. پس از این عملیات ها نیز شهید ابراهیم عکاری دو صهیونیست را زیر گرفت و به هلاکت رساند و علاوه بر این، 14 صهیونیست دیگر را هم زخمی کرد. آخرین مورد از این عملیات ها نیز، زیر گرفته شدن و هلاکت یک صهیونیست در نزدیکی شهرک مجدالیم در جنوب نابلس بود.

در همین حال، حملات فلسطینیان با استفاده از سلاح سرد، خواب راحت را از چشمان صهیونیست ها گرفته بود. در یکی از این عملیات ها، یک جوان فلسطینی به نام “نور ابو حاشیه” یک نظامی صهیونیستی را در تل آویو با چاقو به هلاکت رساند و یک نفر دیگر را زخمی کرد. در حادثه ای دیگر نیز “ماهر هشلمون” از اهالی الخلیل در تاریخ 11/11 یک صهیونیست را با چاقو از پای درآورد و دو نفر دیگر را هم زخمی کرد. صهیونیست ها هنوز از شوک این عملیات خارج نشده بودند که در تاریخ 24/11 دو صهیونیست در بخش قدیمی قدس هدف حمله قرار گرفته و زخمی شدند و یک هفته بعد در تاریخ 1/12 شهرک نشین یهودی دیگر در منطقه گوش آتصیون با ضربات چاقو زخمی شد. 2 روز پس از این حادثه نیز “سلیم ابو اسنینه” جوان فلسطینی دو صهیونیست را در شهرک میشور ادومیم زخمی کرد.

در کنار این عملیات ها همچنین باید به عملیات های تک تیراندازان فلسطینی نیز اشاره کرد؛ به طوری که معمای هدف قرار گرفتن یک نظامی صهیونیستی به نام “گال کوبی” توسط تک تیرانداز فلسطینی اهل الخلیل در تاریخ 22/9/20 همچنان سربسته مانده است و رژیم صهیونیستی نتوانسته است آنرا حل کند.

سال 2014 میلادی همچنین شاهد از سر گیری عملیات های پرتاب سنگ به سمت صهیونیست ها در قدس اشغالی و کرانه باختری بود. این عملیات های مقاومتی خواب راحت را از چشمان مقامات صهیونیستی گرفت و موشه یالون وزیر جنگ این رژیم بارها تهدید به بازداشت گسترده فلسطینیان و ترور مجریان عملیات های ضد صهیونیستی کرد. بنی گانتس رئیس ستاد مشترک ارتش صهیونیستی و بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این رژیم نیز تهدید به تخریب منازل مجریان عملیات ها کرد، اما این تهدیدات هیچ تاثیری نداشت و عملیات های مقاومتی تا آخرین روزهای سال 2014 همچنان ادامه داشت.

4 – تشدید تجاوزات ارتش صهیونیستی به کرانه باختری

هر چند که تجاوزات رژیم صهیونیستی علیه کرانه باختری هیچ وقت متوقف نشده است، اما سال 2014 شاهد تشدید این تجاوزات در قالب مصادره اراضی، زیر گرفتن فلسطینیان و حتی حمله به مساجد بود و البته نباید نقش سرویس های امنیتی تشکیلات خودگردان فلسطین و همکاری های امنیتی آنها با رژیم صهیونیستی را نیز بی تاثیر دانست.

سهیل خلیلیه مدیر دایره نظارت بر شهرک سازی ها در پژوهشکده مطالعات کاربردی “اریج” در گفتگو با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطر نشان کرد که عملیات های شهرک سازی رژیم صهیونیستی هرگز متوقف نمی شود، بلکه روز به روز بر دامنه آن افزوده می شود و این عملیات ها طی سال 2014 بیشتر در اطراف مناطق صهیونیست نشین بزرگ؛ به ویژه در قدس و پشت دیوار حائل و نیز منطقه حائل میان دیوار حائل و کمربند سبز امنیتی صورت می گرفت؛ چرا که این رژیم سعی در احلاق آنها به مناطق تحت اشغال خود را دارد.

وی افزود رژیم صهیونیستی طی سال 2014 از احداث بیش از 14 هزار واحد مسکونی برای صهیونیست ها در سراسر کرانه باختری خبر داد که 36 درصد از آنها در بیت لحم و 34 درصد در قدس احداث می شوند و این بدین معناست که دو سوم شهرک سازی در منطقه “قدس بزرگ” صورت می گیرد.

در حالی که چند سال قبل، حمله به مساجد در کرانه باختری جزء حوادث اتفاقی و موردی به شمار می رفتند، این مساله امروز به پدیده ای مانند حمله به درختان زیتون تبدیل شده است و اهالی کرانه باختری در سال 2014، شاهد 14 مورد حمله به مساجد؛ از جمله سه مورد به آتش کشیدن مساجد بوده اند.

شهرک نشینان صهیونیست همچنین در جریان تردد در جاده هایی که از وسط روستاها و مناطق فلسطینی نشین عبور می کنند، با سرعت جنون آمیز رانندگی می کنند و به عمد فلسطینیانی را که در حاشیه این جاده ها حرکت می کنند، زیر می گیرند و پا به فرار می گذارند؛ به طوری که طی سال گذشته میلادی 37 مورد عملیات زیر گرفتن فلسطینیان توسط صهیونیست ها ثبت شده است که در این حوادث 6 فلسطینی شهید و 29 نفر دیگر زخمی شده اند و اکثر آنها را کودکان تشکیل می دهند.

علاوه بر این، مراکز مطالعاتی و پژوهشی فلسطین بیش از 800 مورد حمله نظامیان و شهرک نشینان صهیونیست طی سال گذشته را ثبت کرده اند که بیشتر از 203 مورد حمله به شهروندان، 209 مورد حمله به اماکن مذهبی، باستانی و قبرستان ها، 176 مورد حمله به اموال و دارایی های فلسطینیان و 68 مورد حمله به درختان میوه و به ویژه درختان زیتون صورت گرفته است.

در این سال، آمار حملات صهیونیست ها به فلسطینیان در سایه کوتاهی های بیش از حد تشکیلات خودگردان به شدت افزایش یافت و در همین راستا، سهیل خلیلیه از شناسایی مراکز آموزش شهرک نشینان صهیونیست برای حمله به فلسطینیان با سلاح های سرد و گرم پرده بر می دارد و معتقد است که این مساله نشانگر نظارت مراجع رسمی صهیونیستی بر این حملات شهرک نشینان صهیونیست به فلسطینیان است.

5 – سال خون و شهادت در کرانه باختری

در حالی که تمامی شهرهای جهان منتظر آغاز سال نوی میلادی بودند، کرانه باختری آخرین شهدای خود را در سال خون و شهادت تقدیم کرد و نوجوان فلسطینی به نام امام دویکات در نابلس به ضرب گلوله های نظامیان بی رحم صهیونیستی به شهادت رسید.

محمد عوض از فعالان کمیته های مقاومت مردمی در گفتگو با مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطر نشان کرد که نظامیان صهیونیستی بدون هیچ دلیل و بهانه ای و بدون هر گونه هشدار قبلی به سمت دو نوجوان فلسطینی شلیک کردند که باعث شهادت امام دویکات و زخمی شدن شدید محمد ابراهیم عوض شد و او اکنون دچار مرگ مغزی شده است.

ابراهیم عبد العزیز یکی از شهروندان فلسطینی نیز در گفتگو با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطر نشان کرد که من آن روز در نابلس بودم و وقتی در حال عبور از ایست بازرسی زعتره بودم، فاجعه شهادت دویکات را با چشمان خودم دیدم. وی افزود خون فلسطینی ها نه تنها برای نظامیان نژاد پرست فلسطینی، بلکه حتی برای عرب ها نیز بی ارزش شده است و آنها در عین حالی که هواپیماهای خود را برای کشتار برخی ملت ها در کشورهایشان اعزام می کنند، چشم خود را بر روی جنایت های اسرائیل علیه ملت فلسطین بسته اند.

شهروندان فلسطینی معتقدند که این کشتار بی رحمانه کودکان و خانواده های فلسطینی به دست نظامیان و شهرک نشینان صهیونیست به هیچ وجه متوقف نمی شود و نظامیان صهیونیستی بدون توجه به اینکه چشم انتظاری مادران و زنان فلسطینی، فرزندان و همسران آنها را با بی رحمی تمام به قتل می رسانند و جز مقاومت هیچ چیزی نمی تواند جلوی این جنایت های سربازان ارتش عبری را بگیرد.

6 – سالی فاجعه بار برای مسجد الاقصی

سال 2014 بدترین سال مسجد مبارک الاقصی و مقدسات اسلامی بود؛ به طوری که تجاوزات و اقدامات سرکوبگرانه و بی حرمتی نظامیان و شهرک نشینان صهیونیست به مسجد الاقصی در سال جاری با سال های گذشته کاملات تفاوت داشت.

در همین راستا، شیخ عکرمه صبری رئیس کمیته عالی اسلامی تاکید کرد: در سال جاری رخدادهای فراوان و شتابنده ای در شهر قدس و مسجد الاقصی صورت گرفت و دشمن صهیونیستی دست به وحشیانه ترین اقدامات غیر انسانی علیه این مکان مقدس و ساکنان شهر قدس زد؛ به طوری که این تعرضات و حملات بی وقفه به مسجد الاقصی و شهر قدس موجب خروش فلسطینیان ساکن قدس و اجرای چندین عملیات ضد صهیونیستی در این شهر شد.

شیخ صبری با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی از وضعیت بغرنج جهان عرب برای تشدید تجاوزات به قدس و مسجد الاقصی استفاده می کند، خاطر نشان کرد که رژیم صهیونیستی در سال جاری یک جنگ وحشیانه را علیه غزه به راه انداخت و همین مساله خشم فلسطینیان ساکن بیت المقدس را برانگیخت و باعث شکل گیری قیام گسترده فلسطینیان در شهر قدس شد.

از سوی دیگر، شیخ کمال خطیب نائب رئیس جنبش اسلامی در سرزمین های اشغالی 48 تاکید کرد: تشدید محاصره قدس و اجرای طرح های شوم و شیطانی در این مکان مقدس، مشخصه بارز سال 2014 بود و نظامیان صهیونیست طی اقدامی بی سابقه از اقامه نماز جمعه در ماه مبارک رمضان در این مکان مقدس ممانعت به عمل آوردند و به خاطر همین سرکوبگری ها تعداد نمازگزاران در مسجد الاقصی به 30 هزار تن رسید، در حالی که در سال های گذشته تعداد شان به 250 هزار نفر می رسید.

7 – تاثیر مسائل منطقه ای بر روی همبستگی عرب ها با مساله فلسطین

4 سال پیش انقلاب های بهار عربی که جرقه آن از تونس زده شد،‌ در حالی آغاز گشت که مساله فلسطین در راس اولویت های انقلابیون قرار داشت و همه آنها در تظاهرات های خود، آزادی فلسطین را فریاد می زدند، اما به مرور زمان، این موج فروکش کرد و ملت های عربی سرگرم مسائل داخلی خود شدند.

این انقلاب ها بازتاب های زیادی بر روی مساله فلسطین داشتند؛ چرا که رژیم صهیونیستی با استفاده از همین مساله سرگرم بودن ملت های عربی به مسائل داخلی شدن، جنگ جدیدی را علیه غزه آغاز کرد و از سوی دیگر، عملیات های شهرک سازی و یهودی سازی خود در کرانه باختری و قدس اشغالی را شدت بخشید.

کارشناسان و ناظران سیاسی بر این باورند که این انقلاب های عربی و توطئه هایی که برای سرکوب آنها طراحی شد، مانع از تداوم حمایت ملت های انقلابی از مساله آزاد سازی فلسطین شدند و سرگرم شدن این ملت ها به مسائل داخلی شان، مانع از اهتمام کافی به مساله فلسطین گشت.

دکتر اباهر سقا رئیس گروه علوم اجتماعی دانشگاه بیرزیت طی پژوهشی راهبردی به بررسی انقلاب های عربی و تاثیر آنها بر روی مساله فلسطین پرداخته است و تاکید می کند که هر چند مساله فلسطین به صورت موقتی جایگاه اصلی خود نزد ملت های عربی را از دست داده و به حاشیه رانده شده است، اما این احتمال وجود دارد که طی سال های آینده بار دیگر در کانون توجهات قرار گیرد.

در همین راستا، سعود ابو محفوظ رئیس ائتلاف بین المللی حمایت از قدس و فلسطین نیز اعلام کرده است که رژیم صهیونیستی پس از کودتا علیه انقلاب مصر، با جسارت بیشتری برنامه های یهودی سازی قدس و مسجد الاقصی را دنبال می کند و عملا تقسیم زمانی و مکانی این مسجد را آغاز کرده است. وی افزود رژیم اشغالگر قدس در اقدامی بی سابقه طی 827 سال گذشته درهای مسجد الاقصی را به روی نمازگزاران مسلمان بست و ملت های مسلمان اگر احساس کنند به قبله گاه نخست شان بی حرمتی شده است، سونامی بزرگی به راه خواهد افتاد.

8 – سالی تلخ برای کارگران فلسطینی

رنج و محنت های کارگران فلسطینی مشغول به کار در سرزمین های اشغالی 48 همچنان ادامه دارد و هر روز درگیری هایی میان آنان و نظامیان و شهرک نشینان صهیونیست صورت می گیرد؛ به طوری که اشغالگران صهیونیست هر روز دست به بازداشت این کارگران می زنند و آنان را به طرز وحشیانه شکنجه می کنند.

این کارگران؛ خواه آنانی که با مجوز در سرزمین های اشغالی 48 فعالیت می کنند و خواه آنهایی که بدون مجوز در این مناطق کار می کنند، به خاطر اقدامات غیر انسانی دشمن صهیونیستی شرایط فلاکت باری را تجربه می کنند و صهیونیست ها به بهانه های مختلف آنان را مورد ضرب و شتم قرار می دهد و ضمن اخذ مالیات های سنگین، آنها را همراه با زندانیان کیفری حبس می کند.

در همین راستا، شاهر سعد رئیس اتحایه کارگران فلسطینی اعلام کرد که سال 2014 بدترین سال برای کارگران فلسطینی بود؛ به نحوی که آنان از ابتدایی ترین شرایط سلامت کاری در محل فعالیت خود محروم بودند و بیش از 65 کارگر فلسطینی فعال در سرزمین های اشغالی 48 در سال جاری به خاطر عدم رعایت اقدامات ایمن سازی محیط کار توسط کارفرمایان جان باختند.

به هر حال، تمامی کارگران فلسطینی فعال در داخل فلسطین اشغالی در مورد این مساله اتفاق نظر دارند که سال 2014 بدترین سال برای آنان بود؛ چرا که تعداد زیادی از آنان در محل کارشان جان باختند و تعدادی دیگر نیز در ایست های بازرسی به دست نظامیان صهیونیستی سرکوب یا بازداشت شدند.

9 – حملات رژیم صهیونیستی به محیط زیست فلسطین

سازمان محیط زیست فلسطین در رام الله اعلام کرد که سال 2014 شاهد حملات گسترده رژیم صهیونیستی به محیط زیست فلسطین بود که تجاوز 51 روزه به نوار غزه و تداوم نقض حاکمیت طرف فلسطینی بر منابع طبیعی خود بخشی از آنها به شمار می رود.

این سازمان خاطر نشان کرد که با حضور در کنفرانس های بین المللی زمینه اتخاذ تصمیمات ویژه درباره منطقه صنعتی صهیونیستی موسوم به “جیشوری” در غرب طولکرم و تصمیمات مربوط به لزوم اجرای تعهدات برنامه غذای سازمان ملل متحد در قبال محیط زیست فلسطین را فراهم کرده است.

سازمان محیط زیست فلسطین همچنین موافقت دولت بلژیک برای پژوهش درباره آثار زیست محیطی کارخانه های منطقه صنعتی جیشوری را جلب کرده است و سعی دارد اسناد مربوط به تجاوزات رژیم صهیونیستی در زمینه تاسیس محل تخلیه زباله ها در منطقه “کسارات ابو شوشه” در غرب نابلس و نیز واردات قاچاقی مواد و پس مانده های خطرناک به داخل اراضی فلسطینی را جمع آوری کند.

10 – سالی خونبار برای خبرنگاران فلسطینی

سال 2014 سالی خونبار برای خبرنگاران فلسطینی و سال نقض بی سابقه حقوق آنها توسط نظامیان رژیم صهیونیستی؛ به ویژه در نوار غزه بود؛ به طوری که 17 نفر از آنها در جریان جنگ 51 روزه غزه به شهادت رسیدند و نزدیک به 20 نفر دیگر نیز زخمی شدند.

ارتش صهیونیستی در جریان این جنگ با بمباران منازل اصحاب رسانه، 42 باب منزل آنها را به طور کامل و 61 منزل دیگر را به صورت جزئی تخریب کرد و خانواده های نزدیک به 140 خبرنگار را مجبور به ترک خانه و کاشانه شان کرد. البته موسسات رسانه ای نیز از این بمباران ها و حتی پارازیت های ارتش صهیونیستی در امان نماند.

علاوه بر این، نظامیان صهیونیستی طی این سال نزدیک به 42 خبرنگار فلسطینی را در نقاط مختلف کرانه باختری بازداشت کردند و بیش از 95 بار نیز آنها را در معرض حملاتی مانند ضرب و شتم، اهانت، احضار و حتی بازداشت موقت قرار دادند.

11 – اژدهای شهرک سازی همچنان اراضی فلسطینی را می بلعد

رژیم صهیونیستی از زمان اشغال فلسطین همچنان به مصادره اراضی فلسطینی و مشروعیت بخشی به این اقدامات ادامه می دهد و در این راه، مذاکرات را بهترین سرپوش بر روی تداوم مصادره اراضی می بیند؛ به طوری که سال 2014 شاهد اوج گرفتن عملیات های شهرک سازی این رژیم بود و صدها مورد عملیات تخریب اراضی در قدس و عملیات های گسترده شهرک سازی در کرانه باختری صورت گرفته است.

این رژیم آموزه های توراتی را بهانه ای برای پیشبرد اهداف سیاسی خود در زمینه مصادره اراضی و شهرک سازی قرار داده است و در حال حاضر 205 شهرک صهیونیستی در کرانه باختری و قدس وجود دارد و علاوه بر این، 257 منطقه صهیونیست نشین جدید هم احداث شده است که این شهرک ها و مناطق صهیونیست نشین در کل 200 هزار دونم از اراضی کرانه باختری را به کام خود فرو برده اند و جالب اینکه 435 هزار دونم از اراضی دیگر را هم به محاصره خود درآورده اند و در واقع این اراضی، ذخیره ای برای عملیات های شهرک سازی آینده به شمار می روند.

در حال حاضر نزدیک به 750 هزار صهیونیست در این شهرک ها زندگی می کنند و رژیم صهیونیستی برای ایجاد ارتباط میان این شهرک ها تقریبا 980 کیلومتر جاده کمربندی و بزرگراه احداث کرده است. در همین حال، پایگاه های نظامی ارتش صهیونیستی در کرانه باختری نیز که مسئولیت حمایت از شهرک های صهیونیستی را بر عهده دارند، 55 هزار دونم از اراضی این منطقه را اشغال کرده اند و در کنار آن 468 ایست بازرسی نیز در شهرها و روستاهای مختلف فلسطین احداث شده است.

از سوی دیگر، دیوار نژاد پرستانه حائل (به طول 780 کیلومتر) نیز نزدیک به 724 هزار دونم از اراضی فلسطینی را مصادره کرده است و منطقه حائل با عمق 200 متر نیز که برای حفظ امنیت دیوار حائل در نظر گرفته شده است، 156 هزار دونم از اراضی را از دست فلسطینیان خارج کرده است. این دیوار همچنین 96 نقطه مسکونی فلسطینی نشین را از مناطق فلسطینی جدا کرده است که در کل نزدیک به 514 هزار و 400 نفر در آنجا زندگی می کنند.

بدین ترتیب، مجموع اراضی فلسطینی مصادره شده به منظور احداث شهرک های صهیونیست نشین و احداث دیوار حائل به 1864 کیلومتر مربع؛ یعنی 33 درصد از کل مساحت کرانه باختری می رسد و این در حالی است که کل اراضی مناطق “ای” و “بی” که فلسطینیان در آنجا زندگی می کنند 36.1 درصد از اراضی کرانه باختری و 8 درصد از مساحت سرزمین تاریخی فلسطین را تشکیل می دهد. در همین حال، مساحت اراضی منطقه “سی” در کرانه باختری که تحت سیطره کامل رژیم صهیونیستی قرار دارد، 63.9 درصد از اراضی کل کرانه باختری است.

رژیم اشغالگر قدس همچنین طی سال 2014 میلادی نزدیک به 600 باب منزل و بنای فلسطینیان در کرانه باختری را در کرانه باختری و قدس اشغالی تخریب کرده است و علاوه بر این، تقریبا 107 مسجد و 31 کلیسا نیز در معرض حملات نظامیان صهیونیست قرار گرفته اند.

12 – سلفیت هم قربانی اژدهای شهرک سازی شد

سال 2014 میلادی شاهد افزایش بی سابقه عملیات های شهرک سازی در استان سلفیت و تبدیل یکی از مناطق کوچک صهیونیست نشینی به شهرک صهیونیستی بود و این عملیات ها در کل 70 درصد از اراضی استان سلفیت را به کام اژدهای شهرک سازی فرو بردند. خالد معالی پژوهشگر برجسته مسائل شهرک سازی سال 2014 را سال سیاه شهرک سازی در استان سلفیت قلمداد کرد و گفت در این سال منطقه “بنات بر” در غرب کفر الدیک دومین منطقه حفاظت شده طبیعی در استان سلفیت معرفی شد و منطقه صهیونیست نشین “ایل متان” تبدیل به شهرک صهیونیستی گشت.

معالی در همین زمینه به اظهارات بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی اشاره کرد که اعلام کرده بود استان سلفیت “بالکن” تل آویو خوانده بود؛ چرا که این شهر پس از قدس اشغالی در رده دوم مناطقی قرار دارد که به شدت آماج عملیات های شهرک سازی قرار گرفته اند و این مساله ناشی از قرار گرفتن سلفیت بر روی حوضچه زیرزمینی و نیز موقعیت آن است که در وسط اراضی کرانه باختری قرار گرفته است. علاوه بر این، صهیونیست ها مدعی هستند که قبرهای پیامبران بنی اسرائیل در این استان واقع شده است.

13 – تداوم تعطیلی پارلمان

در سال 2014 نیز در سایه سیاست های یکجانبه گرایانه تشکیلات خودگردان و کوتاهی های دولت وفاق ملی در احیای نهاد مشروع فلسطینی، هیچ تحول جدیدی در فعالیت پارلمان فلسطین رخ نداد و اعضای این نهاد که از اواسط سال 2007 در کرانه باختری به حالت تعطیل درآمده است همچنان از فعالیت پارلمانی محروم هستند و در غزه نیز جلسات محدودی در سطح نمایندگان فراکسیون پارلمانی تغییر و اصلاح وابسته به جنبش حماس برگزار می شود.

رژیم صهیونیستی از همان سال پیروزی جنبش حماس در انتخابات پارلمانی سال 2006 و به دست گرفتن اکثریت کرسی های پارلمان، دست به بازداشت گسترده نمایندگان این جنبش می زند، اما با این وجود، سال 2014 شاهد بیشترین بازداشت ها در میان نمایندگان پارلمانی بود؛ به طوری که در این سال 28 نماینده پارلمانی بازداشت شدند که از این تعداد 23 نفر همچنان در زندان های صهیونیستی به سر می برند.

14 – به رسمیت شناخته فلسطین توسط پارلمان های اروپایی

یکی از تحولات بسیار مهم سال 2014 به رسمیت شناخته شدن کشور فلسطین از سوی پارلمان های کشورهای اروپایی بود که مقدمه این کار را دولت سوئد با به رسمیت شناختن کشور فلسطین در ماه اکتبر فراهم کرد. سوئد نخستین کشور عضو اتحادیه اروپا بود که چنین تصمیم اتخاذ کرد؛ هر چند که قبل از آن کشورهای چک، لهستان، بلغارستان، رومانی، مالت و قبرص قبل از عضویت در اتحادیه اروپا چنین تصمیمی اتخاذ کرده بودند.

این اقدام سوئد زمینه ای برای به رسمیت شناخته شدن فلسطین توسط پارلمان های 5 کشور اروپایی؛ انگلیس، اسپانیا، فرانسه، ایرلند و پرتغال شد و در ادامه اتحادیه اروپا نیز از کشورهای عضو خواست که فلسطین را به رسمیت بشناسند. هر چند که این مواضع پارلمان های اروپایی غیر الزام آور و نمادین بودند، اما نشانگر افزایش حمایت های جامعه بین المللی از مساله فلسطین و در مقابل، افزایش خشم و انزجار آنها از رژیم اشغالگر قدس است.

15 – افزایش عملیات های نژاد پرستانه در قدس و اراضی 48

یک جمعیت حقوقی اسرائیلی سال 2014 را سال اوج گیری دوباره عملیات های نژاد پرستانه و اقدامات تنش زای رژیم صهیونیستی و شهرک نشینان یهودی علیه فلسطینیان ساکن اراضی اشغالی سال 48 و قدس اشغالی معرفی کرد. جمعیت مردم نهاد “حقوق شهروندی” یکی از خطرناک ترین پدیده های سال 2014 را نقض آزادی های عمومی معترضان و مخالفان دانست و از بازداشت 1500 نفر از تظاهرکنندگان در جریان جنگ 51 روزه غزه خبر داد و گفت شهرداران شهرهای صهیونیست نشین مانند حیفا و اللد دستور سرکوب تظاهرات های یهودیان چپگرا و دانشجویان را داده بودند و دهها نفر از کارمندان و کارگران عرب را در این شهرها از کار برکنار کردند.

گزارش این جمعیت حقوقی همچنین به اوج گرفتن تنش ها و خشونت ها در قدس شرقی در تابستان سال 2014 اشاره کرد و گفت ارتش صهیونیستی طی ماه های اخیر اقدام به استفاده بی رویه از زور و قدرت نظامی علیه فلسطینیان قدس شرقی و توسل به خشونت برای متفرق کردن تظاهرکنندگان کردند و موانع زیادی بر سر راه تردد آزادانه فلسطینیان در مناطق مختلف قدس قرار دادند.

16 – 2240 شهید و 5824 بازداشتی

مرکز مطالعات اسرا و حقوق بشر “احرار” اعلام کرد که اشغالگران صهیونیست در سال گذشته (2014) 2240 هزار فلسطینی را در کرانه باختری و قدس و نوار غزه به شهادت رساندند. این مرکز با انتشار گزارشی تاکید کرد که نظامیان صهیونیستی در سال گذشته 5824 فلسطینی از جمله 170 فلسطینی را در نوار غزه و 5539 تن دیگر را در کرانه باختری و قدس اشغالی و 115 تن را در سرزمین های اشغالی 48 بازداشت کردند و بخش اعظم این بازداشت شدگان آزاد شده اند.فواد خفش افزود: در سال 2014 میلادی نزدیک به 2180 فلسطینی در تجاوز وحشیانه ارتش عبری به نوار غزه شهید شدند و 58 تن دیگر در کرانه باختری و قدس و یک تن دیگر هم در سرزمین های اشغالی 48 به شهادت رسیدند.

17 – 6500 اسیر فلسطینی همچنان دربند زندان های صهیونیستی

عبد الناصر فروانه رئیس دایره مرکزی آمار فلسطین تعداد اسرای فلسطینی دربند زندان های صهیونیستی را 6500 نفر اعلام کرد و گفت این افراد در 18 زندان و بازداشتگاه صهیونیستی زندانی هستند و در میان آنها 200 کودک زیر 18 سال، 21 زن و دختر جوان فلسطینی نیز دیده می شوند. علاوه بر این، نزدیک به 500 نفر از این افراد بدون محاکمه و یا اثبات اتهام به اصطلاح در “بازداشت اداری” به سر می برند.

در میان اسرای فلسطینی 23 نماینده پارلمان فلسطین نیز دیده می شوند که مهمترین آنها عزیز دویک رئیس پارلمان، احمد سعدات دبیر کل جبهه خلق و مروان برغوثی عضو کمیته مرکزی جنبش فتح هستند.

فروانه همچنین با بی سابقه خواندن حملات اشغالگران صهیونیست در سال 2014 علیه کودکان فلسطینی و بازداشت آنها اعلام کرد: نظامیان صهیونیستی در این سال 1266 کودک فلسطینی را بازداشت کردند. وی افزود: نزدیک به 700 تن از کودکان فلسطینی بازداشت شده از اهالی بیت المقدس هستند.

18 – بیشترین مهاجرت یهودیان به فلسطین طی یک دهه گذشته

سال 2014 میلادی شاهد بیشترین مهاجرت یهودیان به فلسطین اشغالی (اسرائیل) طی 10 سال گذشته بود؛ به طوری که در این سال 26 هزار و 500 یهودی وارد اسرائیل شدند. وزارت مهاجرت رژیم صهیونیستی با صدور بیانیه ای اعلام کرد که سال 2014 با 26 هزار و 500 مهاجر یهودی از سراسر جهان به “اسرائیل”، افزایش 32 درصدی در مقایسه با سال 2013 را تجربه کرد و در این میان، فرانسه با 6600 نفر برای اولین بار بیشترین مهاجران یهودی را به خود اختصاص داد.

وزارت مهاجرت اسرائیل همچنین از افزایش 190 درصدی مهاجرت یهودیان از اوکراین به فلسطین اشغالی در سال 2014 خبر داد و گفت طی سال گذشته 5840 مهاجر یهودی از اوکراین راهی اسرائیل شدند و روسیه و کشورهای بالکان با 4830 مهاجر، آمریکا با 3470 نفر و انگلیس با 620 مهاجر رده های بعدی را به خود اختصاص داده اند. منابع صهیونیستی اعلام کردند که شهر تل آویو بیشترین تعداد مهاجران را در خود جای داده است و شهرهای نتانیا و قدس در رده های بعدی قرار دارند.

از زمان اعلام تاسیس رژیم صهیونیستی در سال 1948 بیش از 3 میلیون یهودی از سراسر جهان وارد فلسطین اشغالی شده اند که یک میلیون نفر از آنها از اتحادیه جماهیر شوروی سابق و بیش از 90 هزار نفر از فرانسه به اسرائیل مهاجرت کرده اند.

19 – حمله بیش از 15 هزار یهودی به مسجد الاقصی

موسسه اوقاف و آثار باستانی “اقصی” اعلام کرد که طی سال 2014 میلادی نزدیک به 15 هزار صهیونیست به مسجد مبارک الاقصی در قدس شرقی حمله کرده اند که 12 هزار 569 نفر از آنها را شهرک نشینان یهودی و بقیه آنها را عناصر سازمان اطلاعات، نظامیان، وزرا، نمایندگان پارلمان و معاونان وزرا تشکیل می دهند.

در ادامه این گزارش آمده است که میانگین ورود صهیونیست ها به مسجد الاقصی در هر ماه 1246 نفر و میانگین ورود شهرک نشینان صهیونیست 1047 نفر بوده است. در این میان، ماه ژوئن با 2134 نفر شاهد بیشترین ورود صهیونیست ها به مسجد الاقصی بود و ماه سپتامبر با 1615 و اکتبر با 1600 نفر در رده های بعدی قرار داشتند.

بر اساس این گزارش، از جمله مهمترین شخصیت های صهیونیست که طی سال 2014 وارد مسجد الاقصی شدند می توان به “اوری آریئل” وزیر مسکن، موشه فیگلن نایب رئیس کنست، اسحاق أهرونوویچ وزیر امنیت داخلی، زیپی خوطوبلی وزیر راه و ترابری و نیر برکات شهردار قدس غربی اشاره کرد.

20 – تشدید پدیده خودکشی در میان نظامیان صهیونیستی

پدیده خودکشی نظامیان صهیونیستی در سال گذشته 2014 روند فزاینده ای به خود گرفت. به طوری که روزنامه عبری زبان “هاآرتص” در پایان این سال اعلام کرد که در پی تشدید پدیده خودکشی در ارتش صهیونیستی، مقامات این رژیم مجبور به تشکیل یگان ویژه ای برای بررسی این پدیده و پیدا کردن راهکارهای مناسب برای مقابله با آن شدند.

در بخش دیگری از این گزارش آمده است که «مقامات ارتش صهیونیستی در حال حاضر تاثیر گذاری جنگ غزه بر روند خودکشی نظامیان اسرائیلی را بررسی می کنند، زیرا در این جنگ مقاومت درس فراموش نشدنی به ارتش داد.» این روزنامه تاکید می کند که «ارتش صهیونیستی هنوز آمار واقعی خودکشی کنندگان را اعلام نکرده است.»

هر چند که ارتش صهیونیستی حاضر به انتشار آمار دقیق نظامیانی که دست به خودکشی زده اند، نیست، اما برخی منابع غیر رسمی آمار این گروه از نظامیان را 14 نفر اعلام کرده اند که 4 نفر از آنها در جریان نبرد العصف الماکول و از ترس درگیری با مبارزان مقاومت فلسطین خودکشی کرده بودند. این در حالی است که آمار متوسط خوکشی نظامیان صهیونیستی در هر سال 22 نفر است و احتمال می رود آمار واقعی خودکشی سربازان ارتش عبری طی سال 2014 به مراتب بالاتر از این آمار باشد؛ چرا که جنگ غزه باعث بروز مشکلات و اختلالات روانی بر روی شمار زیادی از نظامیان صهیونیستی شده بود؛ به طوری که پس از جنگ صدها نفر از آنها در بیمارستان ها تحت مداوا قرار گرفتند.

21 – جمعیت فلسطین در سال 2014

آمارهای رسمی نشانگر افزایش قابل ملاحظه جمعیت فلسطینیان در جهان در سال 2014 میلادی است؛ به طوری که این آمارها جمعیت کل فلسطینیان در سراسر جهان را 12 میلیون و 100 هزار نفر برآورد کرده اند که یک سوم از آنها ساکن کرانه باختری و باریکه غزه هستند.

دفتر مرکزی آمار فلسطین در تاریخ 29/12/2014 با انتشار گزارشی اعلام کرد که جمعیت فلسطینیان ساکن کرانه باختری و باریکه غزه به 4 میلیون و 620 هزار نفر و جمعیت فلسطینیان مقیم اراضی اشغالی سال 48 فلسطین (داخل اسرائیل) به یک میلیون و 460 هزار نفر رسیده است. علاوه بر این، نزدیک به 5 میلیون و 340 هزار نفر در کشورهای عربی و 675 هزار نفر دیگر در کشورهای اروپایی زندگی می کنند.

در بخش دیگری از این گزارش آماده است که آوارگان فلسطینی 43.1 درصد از جمعیت کل ساکنان کرانه باختری و باریکه غزه را تشکیل می دهند که 38.8 درصد از آنها در کرانه باختری و 61.2 درصد از آنها در اردوگاه های نوار غزه به سر می برند.

این گزارش نرخ کلی زاد و ولد فلسطینیان در کرانه باختری و نوار غزه در فاصله سال های 2011 تا 2013 را 4 نفر اعلام کرده است و این در حالی است که این نرخ در سال 1997 میلادی 6 نفر بود. علاوه بر این، میانگین جمعیت خانوارها از 6.4 نفر در 17 سال پیش به 5.2 نفر در سال 2013 رسیده است.

با این وجود، نرخ زاد و ولد فلسطینیان در سطح بالاتری از یهودیان قرار دارد و انتظار می رود که جمعیت آنها به مرور زمان از جمعیت یهودیان در سرزمین تاریخی فلسطین پیشی بگیرد و در سال 2016 به 26 میلیون 400 هزار نفر برسد. علاوه بر این، پیش بینی می شود که در صورت تداوم نرخ کنونی رشد جمعیت یهودیان، جمعیت آنها در سال 2020 به 6 میلیون و 870 هزار نفر یعنی 49 درصد از جمعیت کل فلسطین برسد و در مقابل جمعیت فلسطینیان به 47 میلیون و 100 هزار نفر برسد.

22 – مخالفت با قطعنامه پایان اشغال فلسطین

شورای امنیت سازمان ملل در آخرین لحظات سال 2014 به پیش نویس قطعنامه عربی پایان اشغال فلسطین رای مخالف داد. از مجموع 15 کشور عضو شورای امنیت 8 کشور به این پیش نویس رای مثبت دادند و 2 کشور (آمریکا و استرالیا) رای منفی و 5 کشور دیگر رای ممتنع دادند. علی رغم رای مثبت هشت کشور از جمله فرانسه، چین و روسیه، اما تصویب آن نیاز به 9 رای داشت.

این در حالی است که تشکیلات خودگردان در این طرح کف خواسته های فلسطینیان را مطرح کرده بود و حتی در آن امتیازات فراوانی به رژیم صهیونیستی داده و از برخی مسائل اساسی قضیه فلسطین هم چشم پوشی کرده بود، اما به علت تعیین مهلت 12 ماهه برای رسیدن به توافق صلح از طریق مذاکرات مورد مخالفت آمریکا قرار گرفت و به تصویب نرسید.

23 – نگرانی های امنیتی رژیم صهیونیستی در سال 2015

روزنامه عبری زبان معاریو طی گزارشی به بررسی مهمترین نگرانی های امنیتی رژیم صهیونیستی در سال 2015 پرداخته و ضمن تاکید بر اینکه مقاومت فلسطین در کرانه باختری و نوار غزه مهمترین دغدغه این رژیم به شمار می رود، احتمال آغاز جنگ جدید در غزه، اجرای عملیات های جدید مقاومتی از طریق تونل ها، احتمال اسارت نظامیان جدید صهیونیستی، از سر گیری عملیات های مقاومتی در کرانه باختری و قدس و حتی شکل گیری انتفاضه سوم، انفجار در خط لوله انتقال گاز به اسرائیل، جنگ با حزب الله لبنان و ایران، قطع اینترنت و حملات سایبری را مهمترین نگرانی های امنیتی این رژیم بر شمرده است.

24 – فلسطین 2015 و تاثیر ائتلاف های منطقه ای بر روی آن

فلسطینیان در حالی سال 2014 را پشت سر می گذارند و وارد سال 2015 می شوند که تحولات ائتلاف های منطقه ای و فرا منطقه ای و بازتاب های این مساله بر روی اوضاع کلی فلسطین،‌ مساله فلسطین را وارد فضای شک و تردید و ابهام آلود کرده است.

دکتر سمیح حموده رئیس گروه علوم سیاسی دانشگاه بیرزیت در کرانه باختری معتقد است که این تحولات منطقه ای اوضاع سیاسی فلسطین را تحت الشعاع خود قرار داده اند؛ به ویژه که جنبش مقاومت اسلامی حماس روابط ویژه ای با جماعت اخوان المسلمین دارد. حموده در این گفتگوی خود با مرکز اطلاع رسانی فلسطین خاطر نشان کرد که بهبود روابط قطر و مصر در سایه تلاش های عربستان سعودی می تواند بازتاب هایی بر روی روابط دوحه با اخوان المسلمین و شاید هم در ادامه بر روی روابط آن با جنبش مقاومت اسلامی “حماس” به عنوان طرف فعال و موثر در مساله فلسطین داشته باشد.

دکتر احمد رفیق عوض استاد علوم ارتباطات در دانشگاه قدس نیز به نوبه خود زنگ خطر تبعات و بازتاب های این تغییر و تحولات در ائتلاف های منطقه ای و فرا منطقه ای بر اوضاع فلسطین در سال 2015 را به صدا درآورده و پیش بینی می کند که تحولات گسترده ای در جهان عرب و به ویژه در روابط قطر با کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس و در ادامه با مصر و دیگر کشورهای عربی روی خواهد داد که می تواند بر روی مساله فلسطین و برخی طرف های فلسطینی تاثیر منفی بر جای بگذارد.

وی همچنین به اخبار منتشر شده در زمان جنگ اخیر رژیم صهیونیستی علیه نوار غزه مبنی بر حمایت کشورهای عربی از این جنگ به منظور فراهم شدن زمینه نابودی جنبش حماس اشاره کرد و گفت جان کری وزیر خارجه آمریکا این حمایت کشورهای عربی از تلاش رژیم صهیونیستی برای نابودی جنبش حماس را تایید کرد و قبل از کری نیز بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم اشغالگر قدس برای اولین بار از تشکیل ائتلاف منطقه برای جنگ علیه حماس خبر داد.

دکتر عدنان ابو عامر استاد علوم ارتباطات و تحلیلگر برجسته فلسطینی نیز تاکید می کند که نزدیکی روابط حماس و ایران در دوره اخیر می تواند باعث شکل گیری تحولات منطقه ای شود. ابو عامر همچنین به منافع و مضرات این نزدیکی حماس به ایران اشاره کرد و گفت حماس به این باور رسیده است که آنکارا؛ به ویژه پس از اتهامات تل آویو علیه این کشور مبنی بر پناه دادن به فرماندهان نظامی حماس نمی تواند مکان مناسبی برای ادامه فعالیت های نظامی این جنبش باشد؛ لذا این جنبش در راه سازگار کردن خود با تحرکات و تحولات منطقه ای به سمت ایران که کشوری بزرگ در منطقه به شمار می رود و به تمامی مسائل امت و ابعاد مختلف آن توجه و اهتمام دارد، گرایش پیدا کرده است.

25 – 2015؛ سال بازسازی غزه یا طولانی تر شدن انتظار؟

بسیاری از شهروندان فلسطینی ساکن نوار غزه همچنان در چادرهایی که بر روی ویرانه ها و آوارهای منازلشان بنا کرده اند، زندگی می کنند؛ چادرهایی که نه آنها را از سرمای زمستان در امان نگه می دارند و نه از گرمای تابستان. واقعیت این است که خرابی های سنگین ماشین جنگی رژیم صهیونیستی در تجاوز 51 روزه این رژیم به غزه بسیاری از محله ها مانند شجاعیه، شعف، خزاعه و بیت حانون و مناطق دیگر در سراسر باریکه غزه را به شهر اشباح تبدیل کرده است.

اما فرا رسیدن فصل زمستان و سرمای سوزناک غزه در کنار بارندگی های شدید نمک بر زخم این شهروندان بی پناهی می ریزد که در سایه بسته بودن گذرگاه های غزه و تداوم محاصره این منطقه و از سوی دیگر، کوتاهی جامعه بین المللی و تشکیلات خودگردان فلسطین در آغاز روند بازسازی خرابی ها، راهی برای خلاص شدن از این وضعیت ندارند.

ماهر طباع کارشناس مسائل اقتصادی فلسطین در گفتگو با خبرنگار مرکز اطلاع رسانی فلسطین تاکید کرد که تاخیر در روند بازسازی خرابی های جنگ باعث بروز فاجعه برای صاحبان منازل تخریب شده؛ به ویژه با فرا رسیدن فصل سرما و زمستان سخت غزه شده است. وی افزود باریکه غزه قبل از جنگ 51 روزه نیز با مشکل کمبود واحدهای مسکونی مواجه بود، اما الان وضعیت به مراتب سخت تر شده است؛ به ویژه که در جریان جنگ اخیر نزدیک به 50 هزار واحد مسکونی به صورت جزئی و 10 هزار واحد مسکونی دیگر به صورت کامل تخریب شدند و بیش از 90 هزار شهروند فلسطینی ساکن غزه بی خانمان شده اند.

معین رجب تحلیلگر مسائل اقتصادی نیز تصریح کرد که سال 2015 در حالی فرا می رسد که صاحبان منازل تخریب شده هنوز امیدی به آغاز روند بازسازی خرابی های جنگ ندارند؛ چرا که دولت وفاق ملی به مسئولیت های خود عمل نمی کند و آشتی ملی به مرحله اجرا نرسیده است. وی افزود 3 جنگ اخیر رژیم صهیونیستی علیه غزه طی 6 سال گذشته و تداوم محاصره غزه در راستای سیاست هدفمند این رژیم برای مجازات ساکنان غزه و سرخورده و مایوس کردن آنها صورت می گیرد.