خط امام : حسین دهقان و سرگئی شیاگو وزیران دفاع ایران و روسیه، طی دیداری در مسکو، توافق کردند تا همه مسائل فنی مربوط به سامانه پدافند هوایی اس – 300 را بررسی و تا پایان سال2015 تحویل این تسلیحات به ایران را عملیاتی کنند. به گزارش ایرنا، سردار دهقان در این دیدار با تشکر […]
خط امام : حسین دهقان و سرگئی شیاگو وزیران دفاع ایران و روسیه، طی دیداری در مسکو، توافق کردند تا همه مسائل فنی مربوط به سامانه پدافند هوایی اس – 300 را بررسی و تا پایان سال2015 تحویل این تسلیحات به ایران را عملیاتی کنند. به گزارش ایرنا، سردار دهقان در این دیدار با تشکر از وزیر دفاع روسیه در برگزاری کنفرانس امنیتی بینالمللی مسکو، تشکیل دبیرخانه دائمی برای پیگیری توافقات آن را ضروری شمرد و بر اجرای راهکارهای اصولی در حل و فصل بحرانهای منطقهای و جهانی تأکید کرد. وزیر دفاع کشورمان مواضع دولت روسیه در قبال مسائل جهانی و منطقهای را بسیار نزدیک به مواضع جمهوری اسلامی ایران دانست و گفت: احساس میکنیم مجموعه دولت روسیه بر ضرورت ایجاد نظم جدید جهانی رسیده است.
دفاع پوتین از تحویل اس 300 به ایران
همزمان با انجام توافق نهایی میان وزیران دفاع ایران و روسیه بر سر تحویل اس – 300 «ولادیمیر پوتین» از تصمیم خود برای لغو ممنوعیت تحویل سامانه موشکی اس -300 به ایران دفاع کرد. رئیس جمهوری روسیه روز پنجشنبه در سخنان سالانه خود با مردم روسیه «نرمش و انعطاف پذیری ایران و آمادگی این کشور برای دستیابی به راه حلی با غرب بر سر بحران هستهایاش»، را انگیزه و دلیل لغو ممنوعیت صادرات سامانه موشکی اس – 300 به ایران دانست و افزود: شرکت کنندگان در مذاکرات هستهای به توافق نهایی نزدیک شدهاند و جز هماهنگی برخی جزئیات فنی چیزی در مقابل آنها باقی نمانده است. باید ایران را به در پیش گرفتن چنین شیوهای تشویق کرد.
پوتین همچنین در ادامه سخنان خود با بیان اینکه دادن این سامانه موشکی به ایران به معنی لغو تحریمها علیه تهران نیست زیرا این سامانه موشکی شامل تحریمهای سازمان ملل متحد نبود، افزود: روسیه به دلیل تعلیق قرارداد فروش اس – 300 به ایران با ضرر مالی روبهرو میشد. ارزش ساخت این سامانه موشکی 900 میلیون دلار بود اما سازندگان هیچ پولی دریافت نکرده بودند. برخی طرفها خواستار خرید این سامانه موشکی شده بودند اما در نهایت هیچ کس آنها را نخرید. وی تصریح کرد با توجه به تحولات در منطقه بویژه در یمن، تحویل چنین سلاح تدافعی میتواند به عنوان یک عامل بازدارنده تلقی شود.
این بخش از سخنان رئیس جمهوری روسیه در حالی بیان شد که یدیعوت آحارانوت روزنامه اسرائیلی مدعی شد که « مقامات روسی معتقدند جنگ یمن سرانجام به درگیری مستقیم میان ایران و عربستان و حمله این کشور به تأسیسات هستهای ایران منجر میشود و در نتیجه در حال ارائه سیستم دفاع هوایی مدرن به ایران هستیم».
سخنگوی کاخ سفید: تحویـــل اس – 300 ناقض قطعنامههای شورای امنیت نیست
از سوی دیگر؛ سخنگوی کاخ سفید نیز تأیید کرد که انتقال سامانه دفاعی موشکی اس – 300 به ایران قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل علیه تهران را نقض نمیکند. اما برای اینکه تشخیص دهیم آیا این اقدام نقض تحریمهای امریکا هست یا نه نیازمند جزئیات بیشتری از این قرارداد هستیم. «جاش ارنست» برای تقلیل این تصمیم روسیه به یک تصمیم صرفاً اقتصادی گفت که روسیه به دلیل نیاز مالی تصمیم به انتقال سامانه موشکی اس – 300 به ایران گرفته است. این موضع، توسط سخنگوی وزارت امور خارجه امریکا نیز برجستهسازی شد.
«ماری هارف» گفت: همانطور که میدانید اقتصاد روسیه تحت فشارهای زیادی قرار دارد و برخی کارشناسان میگویند که این کشور به دلیل پول و شرایط اقتصادی که با آن روبهروست تصمیم به فروش اس – 300 به ایران گرفته است. همچنین در ادامه این اظهارات مقامات امریکایی، رئیس ستاد مشترک ارتش امریکا نیز مدعی شد که اقدام نظامی علیه ایران همچنان یکی از گزینه هاست.
به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از ژنرال «مارتین دمپسی» رئیس ستاد مشترک ارتش امریکا نوشت که تصمیم روسیه برای تحویل سامانه دفاعی موشکی اس – 300 به ایران معادلات را تغییر نداده و گزینه نظامی امریکا برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای همچنان روی میز قرار دارد. «هلگا اشمید» معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در این باره گفت: «حسب اطلاع اتحادیه اروپا، این اقدام با قطعنامه تحریمی سازمان ملل مغایرت ندارد اما ما همچنان با توجه به تشدید تنشها در منطقه و تأثیرات بیثباتکننده تحویل این موشکها از این بابت نگران هستیم».