خط امام : مناظره دبیرسازمان جوانان مجمع نیروهای خط امام(س) با مصطفی باقرزاده از فعالین پایداری در دانشگاه خیام مشهد، با موضوع “گفتمان حضرت امام(ره) در دهه ی پیش روی انقلاب” برگزار شد. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی خط امام ، در این مناظره که 25 آذر ماه برگزار شد ، طرفین به بازخوانی برخی […]
خط امام : مناظره دبیرسازمان جوانان مجمع نیروهای خط امام(س) با مصطفی باقرزاده از فعالین پایداری در دانشگاه خیام مشهد، با موضوع “گفتمان حضرت امام(ره) در دهه ی پیش روی انقلاب” برگزار شد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی خط امام ، در این مناظره که 25 آذر ماه برگزار شد ، طرفین به بازخوانی برخی مفاهیم گفتمان حضرت امام(ره) پرداختند در بخشی از این گفتگو انصاری با اشاره به نحوی برخورد با موضوعات سیاسی کشور گفت ایجاد همدلی و اتحاد عین خط امام است ، ما جوانان باید از ادامه نزاع نسل گذشته سیاسی خودداری کنیم و با نگاهی مثبت به آینده طرح های نو دراندازیم وی با اشاره به اسلام مورد نظر امام تاکید کرد ، اسلام مورد نظر ایشان صلح جو و آزادی خواه است.
در بخش دیگری از این مناظره باقرزاده با قرائت قسمت های از بیانات امام شاخص های اندیشه امام را با برخی برنامه های تدوین شده در کشور مغایر دانسته افزود ، نفی سلطه ، احترام متقابل، مبانی اسلامی، عدم اجازه دخالت در امور کشور، عدم حذف استقلال مبانی اندیشه خارجی امام است . بر این اساس نمی شود بسیاری از مفاد برنامه چهارم توسعه و دیگر موارد را پذیرفت .
در ادامه بخش های از محورهای اصلی مباحث مطرح شده بین باقرزاده و انصاری می آید .
انصاری :تحلیل اندیشه امام (و هر پدیده مشابه) به دو روش میسر است :
اول – معمولاً از فرمایشات امام جملاتی را برای تایید ذهنیت های خودمان می یابیم . به زمینه ی تاریخی ، قبل و بعد از آن خیلی دقت نمی شود و صرفاً برای استفاده تبلیغاتی از جملات امام استفاده می شود. مثلاً سوء استفاده از جمله هایی مانند پشتیبان ولایت فقیه باشید تا به مملکت شما آسیب وارد نشود یک نمونه از آن است که به اصل موضوع و زمینه آن و اینکه این مساله در پاسخ به چه جریان سیاسی و چه شرایطی بوده است ، پرداخته نمی شود.
دوم – ساز و کار و روند فکری و برونداد دستگاه فکری امام مورد نظر قرار گیرد و در بازه های زمانی مختلف شیوه کلان ایشان مد نظر قرار گیرد . مثلاً برای شناخت امام باید به حد روشنفکری امام عنایت خاص شود :
علی رغم اینکه فاصله نسلی امام از نظر سنی و به عنوان یک مرجع تقلید و روحانی دینی با این نسل بسیار زیاد است، شخصیتی روشنفکر به حساب می آید . مثلاً همسر امام فردی است که به زبان فرانسه شعر می گوید .
متاع فکری امام در زمان پیروزی انقلاب مورد اقبال روشنفکران فرنگ رفته است و ایشان به اندیشه امام به عنوان اندیشه پیش برنده اعتقاد دارند.
لذا یک معیار در برداشت صحیح از اندیشه امام این است که چه مقدار اندیشه برداشت شده از ایشان در این زمانه ، پیش برنده و مورد عنایت و پذیرش جامعه روشنفکر و دانشگاهی است .
البته حقانیت یک اندیشه وابسته به تایید اکثریت یا روشنفکران نیست .
قرائتی از اسلام و انسانیت باید به شهروند داخلی و جهانی ارائه شود که مورد پذیرش فطرت آن انسان قرار گیرد.
امام به استقبال آزادی و دموکراسی می رود و در چندین نقطه اشاره می کند که آزادی به ما کمک می کند اسلام را بهتر به جهان معرفی کنیم و فطرت انسانها حرف حق را خواهد پذیرفت .
از این منظر جمهوری در اندیشه امام یک نوع حکومتی مناسب است و اسلام به دلیل اقبال اکثریت زمانه انقلاب، مظروفی است که در این جمهوری ریخته می شود. این مظروف پیشنهاد امام در بستر جمهوری بود که مورد پذیرش واقع شد.
اندیشه امام یک قرائت از اسلام است . قرائت های مختلفی از اسلام وجود دارد . داعش هم یک قرائت از اسلام به حساب می آید :
گفتمان مهدویت مبتنی بر اندیشه امام گفتمانی است که وقتی به دنیا عرضه می کنیم بخش عمده ای از مردم ، و بخشی از روشنفکران جهان به آن اقبال خواهند کرد . چرا که همه خوبی های پیشرفت های مادی و فناورانه را در خود دارد و علاوه بر آن به کمبودهای زمانه که همان معنویت است اشاره می نماید. امام می فرماید : ما به دنبال برافراشتن پرچم لا اله الا الله بر بلندای قلل رفیع کرامت انسانی هستیم .
قرائت مقابل اندیشه امام در این رابطه، اندیشه ای اقتدار گرایانه است که به دنبال تسلط بر جهانیان به بهانه مهدویت و با استفاده از ابزارهای نظامی و سخت افزاری است . سخت افزاری به جنگ نرم می روند . در حالیکه انبیا هیچ گاه با ابزار سخت افزاری به دعوت بشر نیامدند و ابتدا به عنوان محمد امین شناخته شدند و سپس آنها را دعوت به حق کردند.
باقرزاده :اندیشه امام : یک مجموعه گسترده است . باید کلام امام را به صورت جامع دید. کلام ایشان برگرفته از منطق وحیانی است
امام روی مبارزه سیاسی تاکید ویژه داشت . مبارزه ایشان برای نابودی شاه نبود، برای نابودی طاغوت بود.
امام به دنبال پیاده کردن اصول محکم فقه در جامعه بود. اساساً حکومت امام برای آزادی ، برای عدالت و برای علم و رفاه نبوده است . این موارد دستاوردهای حکومت مورد نظر بوده است . قیام حضرت حجت (عج) هم برای عدالت و رفاه نیست . برای یرثها عبادی الصالحین است .
آقای باقرزاده با قرائت بخشهایی از بیانات امام در رابطه با سلمان رشدی و دیگر بخشهای بیانات امام ، اشاره کرد ما کینه جهان غرب را با جهان اسلام و فقاهت از همین نقطه ها به دست آورده ایم .
امام از سپردن برخی پستها در اول انقلاب به دلیل عدم مبارزه مناسب عذرخواهی کرده است. منطق امام ، مبتنی بر تکلیفی است که سید الشهدا مشخص کرده است.
ما با تمام ملتها حتی ملت آمریکا دوست هستیم . ما با دولتها مشکل داریم .
نفی سلطه ، احترام متقابل، مبانی اسلامی، عدم اجازه دخالت در امور کشور، عدم حذف استقلال مبانی اندیشه خارجی امام است . بر این اساس نمی شود بسیاری از مفاد برنامه چهارم توسعه و دیگر موارد را پذیرفت .
انصاری :سازمان جوانان مجمع نیروهای خط امام(ره) بخشی از یک حزب سیاسی رسمی اصلاح طلب است و ربطی به موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره) ندارد.
مطالعه کتابهای تبیان از موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) به جوانان و جویای اندیشه امام پیشنهاد می شود . خصوصاً دفتر آزادی و دفتر آئین انقلاب اسلامی
قرائت امام از اسلام : اسلام صلح جو
اسلام آزادی خواه به صورتی که حتی کمونیست ها می توانند نشریه داشته باشند و حتی در نفی خدا فلسفه بافی کنند. اگر هم بعد از انقلاب مشکلاتی پیشامد کرد به واسطه دست بردن برخی احزاب کمونیست به اسلحه بوده است و نه آزادی بیان
مشکل ما در کشور فعلاً این است که حتی تحمل شیعه دوازده امامی طرفدار انقلاب را هم نداریم و معتقد شدیم که بخش عمده ای از آنها به دلیل اینکه با قرائت ما از خط امام همخوانی ندارند باید زندانی شوند یا حصر شوند و با آنها مواجهه می کنیم و آزادی مطلوب امام را نفی می کنیم.
آنقدر این آزادی بیان در جامعه فعلی دچار نقصان شده است که بسیاری از اصولگراها هم متعرض آن شده اند و افرادی مانند آقای علی مطهری نسبت به حصر سه بزرگوار بارها گفته اند که این حصر غیر قانونی است .
وقتی ایده شما برای بشر، تحمل همگروهی ها و هم مسلک های خودتان را هم بر نمی تابد، برای
7 میلیارد انسان روی این کره خاکی چه ارمغانی خواهید داشت ؟
منظورتان صدور انقلاب با یک تفکر داعشی است ؟
ما باید ایده ای را با جهان در میان بگذاریم که وقتی در جهان طرح شد روشنفکران و مردم جهان بگویند : این طرح کجا بوده است که نیازهای ما را مرتفع می کند و به آن اقبال کنند.
هیچ کدام از مسائلی که امروز در قالب قانون اساسی، قانون مجلس، شوراها و … وجود دارد وحی منزل نیستند و بسته به شرایط پدیدار شده اند و در صورت نیاز و تشخیص مصلحت می توانند تغییر کنند.
بخشی از اندیشه امام، تعیین سرنوشت ملت به دست خودش می باشد. امام در سخنرانی 12 فروردین 57 به این مساله اشاره مستقیم داشتند و گفتند پدران ما چه حقی داشتند برای ما تعیین سرنوشت کنند و ما امروز می خواهیم برای خودمان تعیین سرنوشت کنیم .
امام بارها گفته اند که ما خاضعانه ممکن است یک پیشنهادی به مردم بدهیم و اگر خواستند می پذیرند و اگر نخواستند نمی پذیرند و حق نداریم چیزی به آنها تحمیل کنیم . صرفاً پیشنهاد می کنند. مثلاً پیشنهاد می دهند احکام اسلام در قالب قانون در بیایند. یک سند بیاورید که امام گفته است اگر مردم چیز دیگری بخواهند در مقابل مردم خواهم ایستاد و حکم خود را قانون خواهم کرد ؟ ایشان روی پیشنهاد خاضعانه از سوی حاکمان تاکید داشت .
اصل رد صلاحیت از همینجا آغاز می شود ، که ما از خط امام منحرف می شویم و به جای مردم تصمیم می گیریم.
شما این سوال را جواب بدهید که چطور است که همه دولتهای بعد از انقلاب، یا وابسته اند، یا فتنه گر، یا جریان انحرافی یا …. هستند ؟؟ در حالیکه در کشورهای توسعه یافته مردم از روسای جمهور قبلی به نیکی یاد می کنند و اینقدر منفی بافی نمی کنند. کدام یک از فرمایشات امام در حوزه وفاق و اتحاد و همدلی و … فرمایشات و نگرشهای تفرقه افکنانه و منفی بافانه شما را تایید می کند ؟
کدام یک از فرمایشات امام این رد صلاحیت های غیر قانونی را تایید می کند؟ یک نمونه بیاورید !
باقرزاده :امام قرائتی از اسلام بیان کرد که تا به آن روز بیان نشده بود. ایشان حادثه عاشورا را به نهضت تبدیل کرد . انقلاب 57 به واسطه همین قرائت جدید از اسلام متحول شد.
مدل اسلام رحمانی واژه ای من درآوردی است و در ترکیه و عربستان پیاده شده است و در فاجعه منا دیدیم چه فاجعه ای رخ داد . در شرق آسیا هم اسلام رحمانی وجود دارد و با آن دشمنی وجود ندارد چرا که نفی سلطه و نفی طاغوت در آن وجود ندارد.
همدلی که شما می گویید با کجاست ؟ اگر رویکرد طرف مقابل طرفداری از سلطه است همدلی معنا ندارد ! آنها که خواب آمریکا را می بینند خدا بیدارشان کند !
در مورد حصر به رئیس جمهور وابسته است و ایشان در شورای عالی امنیت ملی مطرح کنند و حصر را بردارند . موضوع پیچیده ای نیست . قانون را آنهایی قبول ندارند که در 88 به دلیل اینکه رای نیاوردند گفتند تقلب شده است . در حال حاضر رئیس جمهور با 250 هزار رای بیشتر در راس امور است .
منطق زنده باد مخالف من که برآمده از گفتمان امام بوده است در این خاطره متجلی است :
در سال 76 همه نماینده ی بسیج را در سخنرانی آقای خاتمی به دلیل سوال انتقادی هو
می کردند .
در سال 83 حاضران آقای خاتمی را فحش می دادند و نماینده بسیج دانشجویی در دفاع از رئیس جمهور صحبت کرد. چرا که ایشان نماینده جمهور مردم بود.
امام می گوید مستضعفین باید قیام کنند و با مشت محکم حق خود را بگیرند. وقتی بحث حق است دیگر اسلام رحمانی جایی ندارد.
تفکری که به دنبال صلح با اسرائیل بود خروجی اش لیبی و یاسر عرفات است . اما یک خمینی دوم در نیجریه به وجود آمده است و برگفته از تفکر امام است و همه تعجب کرده اند و این صدور انقلاب است .
امام می گوید ما شریک غم همه مظلومان جهان هستیم و خودشان باید قیام کنند .
امام در خصوص تکنوکراتها، لیبرالها و کسانی که می گویند باید با دنیا گفتگو کنیم با اندیشه امام مخالف هستند . امام این تفکرات را انحراف می داند.
امام نگفتند پیشنهاد می دهم که فلانی را اعدام کنید . امام برخورد می کرد. در اسلام هم نمونه هایی داریم .
انصاری :من پاسخی برای سوالاتم دریافت نکردم .
در مورد حصر نظر بنده و اصلاح طلبان معلوم است که چیست . آنچه گفته شد به نقل از آقای علی مطهری به عنوان وکیل بخشی از ملت گفته اند که این حصر غیر قانونی است .
پیشنهاد شما برای رفع حصر خوب است. هر چیزی که رو به جلو باشد و از اتلاف انرژی های ما علیه یکدیگر جلوگیری کند خوب است .
ما در کشور برای خودمان نزاع هایی می سازیم و در نفی جمهوریت و امثال آن با هم نزاع می کنیم و همه انرژی هایمان به جای اینکه صرف توسعه و پیشرفت شود ، صرف دعوا می گردد.
هر چه انرژیهایمان در جهت نیل به آینده باشد ، توسعه خواهیم یافت.
در 50 سال آینده می توانیم در نقطه ای باشیم که همه منابع خودمان را صرف حصر کردن و آسیب زدن به یکدیگر کرده باشیم . در نقطه مقابل هم می توانیم دست یکدیگر را بگیریم و در نزاع های نسل گذشته سیاسی کشور گرفتار نمانیم و قواعد جمهوریت و آزادی و گفت و گو را بپذیریم و توسعه ایجاد کنیم .
ما قبول داریم که اصلاح طلبان نیز بسیار خطاها داشته اند و این نقد به همه از جمله اصلاح طلبان هم وارد است.
در دوره های مختلف فرمایشات و لحن امام تابع شرایط زمان و مکان خودش بوده است . باید شرایط آن موقع را کاملاً تحلیل کنیم . مثلاً شعار های تند علیه آمریکا وابسته به شرایط جنگ و … بوده است و هیچ تقدسی مبنی بر اینکه هیچ تعقلی به خرج نخواهیم داد و عبارت مرگ بر آمریکا و حروف م ر گ برایمان اهمیت دارد در اندیشه امام جایی ندارد و همه این موارد تابع مصلحت های جامعه بوده و خواهد بود و تشخیص مصادیق آن با متخصصین حوزه خودش از جمله دانشمندان علوم سیاسی است که تعیین مصداق کنند.
بسیاری از فرمایشات امام در آن زمان به واسطه شرایط جنگ و انقلاب بوده است و برخی از آنها در همان زمان امام تغییر کرده اند. رهبری هم در دوره های مختلف مطالبی عنوان کرده اند که بعدها تغییر داده اند و این در ظاهر تناقض است اما در باطن این است که راهبردها و تاکتیکها در اثر شرایط زمان و مکان تغییر می کنند و هیچ تقدس کاذبی نباید برای این موارد ساخت .
اصل بر گفت و گو و تعامل و صلح است و این مفاهیم در ذات خود نیک هستند و در اندیشه امام جایگاه دارند.
نرمش قهرمانانه که رهبری اشاره می کنند یا جام زهر در همین چارچوب تعبیر می شود.
شما یک سوال را پاسخ بده : امام در مقطعی گفت که زنان حق ندارند رای بدهند. اگر امام در سال 56 فوت کرده بودند، امروز بحث من و شما بر این بود که شما از روی فرمایشات امام قرائت می کردید که زنان حق رای ندارند و بنده بحث می کردم که آن مساله تابع مبارزه با رژیم شاه بوده است و امروزه مصداق ندارد ! آیا اینطور نیست ؟
باید رو به آینده حرکت کرد : هر کس کار زشتی می کند، رئیس جمهور را هو می کند، چه دانشجو و چه غیر دانشجو اشتباه کرده است و ربطی به جناحش ندارد. ما باید از این نزاع ها و تقدس سازی ها و تعصب ها بیرون بیاییم و مثبت نگری کنیم .
شما سوال اساسی بنده را پاسخ ندادید : متاع فکری شما که وقتی با جهان در میان می گذارید همه مردم، روشنفکران و بخشی از دولتها همراهی می کنند چیست ؟ اساس تفکر شما جنگ طلبی است .
من و شما باید این مسیر را طی کنیم : از نزاع های گذشتگان فاصله بگیریم.
تکرار جمله های امام ، خط امام نیست . باید محتوا را بگیریم و مصالح جامعه امروز و فردا را بر اساس اصول و چارچوبهای اخلاقی تعیین کنیم . شاخص آن این است که امام وقتی به ایران آمد 98.8% تفکر امام را پذیرا بودند و با زور نیامد . شما ایده ای مطرح کن که 98.8% جامعه ایران آن را بپذیرند وگرنه خود را اصلاح کن !
برداشت بنده از فرمایشات شما این است که با همه افراد، قدرتها، دولتها در بیفتیم. آنوقت باعث تحریم و مشکلات مالی و اشتغال و اعتیاد و بی دینی و …. می شویم . این تذکرها را به دولت قبلی هم دادند اما موثر نیفتاد و با شعار کارها را پیش بردند.
اگر اندیشه ای که از امام و انقلاب به مردم نشان می دهیم در این حکومت کارآمد باشد، مردم اقبال می کنند در غیر اینصورت از حکومت و امام و … عبور خواهند کرد.
ما باید ببینیم مصلحت جامعه آینده ایران چیست ؟
گاهی باید نرمش قهرمانانه به خرج دهیم و گاهی باید ایستادگی کنیم .
باید آشتی ملی برقرار کنیم :
رفع حصر 3 بزرگوار مقدمه آشتی ملی است و آشتی ملی و ایجاد همدلی و اتحاد عین خط امام است .
از رد صلاحیت کردن تفکر هایی که وابسته به حزب مخالف ماست خودداری کنیم و تحمل خود را نسبت به آرا و افکار مختلف بالا ببریم .
اگر قرار باشد هر وقت ما به قدرت رسیدیم شما را محدود کنیم و شما هم همینطور، همه منابعمان صرف آسیب زدن به یکدیگر می شود.
ما باید دستهای همدیگر را بگیریم و فکر کنیم ببینیم چه ایده ای در اندازیم که اقتصاد رشد کند، فناوری رشد کند و مردم به تعالی برسند.
تعبیر من به امام عصر این است که انقلاب فرهنگی و فکری پدیدار می کند و مردم با دلهایشان به سوی پیشنهادات الهی ایشان گام بر می دارند و از فساد دست می کشند و نه اینکه ایشان با گشت ارشاد مردم را به بهشت ببرد.
باقرزاده :ما هم به ، دست به دست هم دادن و حل مسائل اعتقاد داریم .
من نماینده هیچ جبهه و فردی نیستم . { این مساله از سوی حاضران مورد اعتراض واقع شد ، ظاهراً روی بنرهای تبلیغاتی و … نیز باقرزاده نماینده جبهه پایداری معرفی شده}
شعار مرگ بر آمریکا محور وحدت در جامعه شده است . اگر تغییری در سیستم آمریکا می بینید، بگویید تا ما بررسی کنیم که چه تاکتیکی به خرج دهیم .
امام می گوید ما انقلابمان را در جنگ به جهان صادر نمودیم . و در باب جنگ بسیار تمجید و تعریف می کنند که برکات داشته است .
به واسطه همان جنگ است که تا به امروز هیچ تهدید نظامی نمی شویم .
ما برای ادای تکلیف جنگیدیم و ادای تکلیف که زمان نمی شناسد ! پس اگر باز لازم باشد می جنگیم . وقتی مرکز غنی سازی فردو را تعطیل می کنیم یا کوتاه می آییم، جنگ آغاز خواهد شد .
در مورد شورای نگهبان جملاتی از امام قرائت کردند.
طرح ایده جدید با دنیا حرف درستی است . حرف جدید با دنیا علم است که ما در ایران داریم پیشتازی می کنیم . مثلاً در موضوع هسته ای وضع ما خوب است .
اقتصادی که در نهایت اقتصاد کاپیتالیستی است و قرار است محوریت WTO را قبول کند خوب نیست و ما باید شاخصهایی مانند ضریب جینی و … را رها کنیم و شاخصهای خودمان را بسازیم . پیشنهاد من به دانشگاه این است که از علم خودتان دفاع کنید و اقتصاد غربی و شرقی را پس بزنید و خودتان اقتصاد تولید کنید.
در همین مدت مذاکرات هسته ای 20 بار تهدید نظامی شدیم .
با دانش و فناوری و پیشرفت در آن موافقم.
در ادامه این مناظره سوالاتی از سوی دانشجویان مطرح گردید که طرفین مناظره نسبت به آن پاسخ های ارائه کردند
در پایان این مراسم دانشجویان بسیج دانشجویی ضمن ابراز اختلاف نظرهای خود با انصاری دبیر سازمان جوانان مجمع نیروهای خط امام از وی به واسطه طرح مباحثی ذیل گفتمان انقلاب اسلامی و در جهت بسط آن تشکر کردند .
پایگاه اطلاع رسانی خط امام فایل صوتی این مناظره را در آینده منتشر خواهد شد.