خط امام : حمید قزوینی * در کانال تلگرام خود به وضعیت نشر در کشور لبنان و نمایشگاه کتاب این کشور با قدمتی 60 ساله پرداخته است شصتویکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب بیروت با حضور 160 ناشر لبنانی و 65 ناشر خارجی از نهم آذر در سالن «مجتمع فرهنگی بیال» در بیروت افتتاح شد. این نمایشگاه […]
خط امام : حمید قزوینی * در کانال تلگرام خود به وضعیت نشر در کشور لبنان و نمایشگاه کتاب این کشور با قدمتی 60 ساله پرداخته است
شصتویکمین نمایشگاه بینالمللی کتاب بیروت با حضور 160 ناشر لبنانی و 65 ناشر خارجی از نهم آذر در سالن «مجتمع فرهنگی بیال» در بیروت افتتاح شد. این نمایشگاه که مهمترین رویداد فرهنگی جهان اسلام و عرب بهشمار میآید و از سال ۱۹۵۶ با وجود جنگ داخلی و اشغالگری اسراییل، هیچگاه تعطیل نشده، تا 22 آذرماه از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۰ شب میزبان علاقمندان است. اعتبار این نمایشگاه به دلیل اهمیتی است که موضوع نشر از دیرباز در لبنان داشته و همچنان به قوت خود باقیست. امسال هم که لبنان تحت تاثیر قضایای استعفا و بازگشت سعد حریری است؛ همه امیدوارند تا از این فرصت برای ترویج افکار ملی گرایانه و گسترش فرهنگ گفتگو بهره بیشتری ببرند.
نظم و انظباط در اطراف و داخل نمایشگاه عالیست است. چینش کتابها و قفسهبندیها مناسب و مراجعان از امکان ورود و مطالعه در بیشتر غرفهها برخوردارند. معمولاً تعدادی از هتلهای اطراف نمایشگاه با تخفیف مناسب برای بازدید کنندگان و ناشران در نظر گرفته میشود که با هماهنگی برگزار کنندگان قابل استفاده است.
در سالهای اخیر آسیبهایی متوجه حوزه نشر در کشورهای عربی شده که شرکتکنندگان در نمایشگاه نگران آن هستند. بسیاری از ناشران آمار مطالعه را نامطلوب ارزیابی میکنند و گسترش رسانههای دیجیتال را موجب آن میدانند.
همچنین در سالهای اخیر جنگ سوریه آسیب زیادی به ناشران لبنانی زده است، چون سالیانه حجم بالایی از تولیدات آنان علاوه بر استفاده در سوریه از این کشور به عراق، کویت،اردن و سایر کشورها میرفت که اکنون متوقف است.
برخی ناشران، آثار و زندگینامه و افکار چهرههایی چون امام خمینی، مقام معظم رهبری، هاشمی رفسنجانی، حسن روحانی، محمود احمدینژاد، سیدمحمد خاتمی، حسینعلی منتظری، عبدالله جوادی آملی، جعفر سبحانی، یوسف صانعی، محمد تقی بهجت، مرتضی مطهری، محمد مصدق، علی شریعتی، میرحسین موسوی، عبدالحسین دستغیب، عبدالکریم سروش، مصطفی چمران، قاسم سلیمانی، محمد تقی مصباح یزدی، محمدجواد ظریف، محسن کدیور و برخی سینماگران و داستاننویسان ایرانی را نیز عرضه کردهاند. آثاری درباره تاریخ صفویه، دوران قاجار، نهضت مشروطه، ملی شدن صنعت نفت، انقلاب اسلامی، جنگ ایران و عراق، حوادث سال 88 هم به چشم میخورد.
البته به نظر میرسد لبنانیها در میان اندیشمندان ایرانی به افکار علی شریعتی بیشتر توجه دارند. لبنانیها اولین بار از طریق امام موسی صدر با شریعتی و آثار او آشنا شدند. در حقیقت این رهبر شیعیان لبنان بود که با کمک به تدفین شریعتی در زینبیه و برگزاری مراسم چهلم و سخنرانی تجلیل آمیز برای او و کمک به ترجمه و چاپ آثار شریعتی تاثیر زیادی در اقبال جامعه فرهنگی لبنان به وی داشت.
*عضوشورای مرکزی مجمع نیروهای خط امام